Summa College ervaart brede steun voor mbo-muziekopleidingen: ‘Kunst is niet te vangen in een spreadsheet’

17 januari 2022 12:00

Summa College

Het pleidooi van het Summa College in Eindhoven om goed presterende én onderscheiden muzikantenopleidingen overeind te houden, krijgt brede steun uit het vak. Programmamaker en muziekkenner Leo Blokhuis: “Het is zeer onverstandig te korten op welke vorm van muziekonderwijs dan ook.”

“Het nationaal muziekproduct heeft een groot aandeel op de landelijke en internationale Spotify-playlists”, zegt directeur Wilbert Mutsaerts van de streamingsdienst en voormalig zendermanager van 3FM.

Mutsaerts reageert op de gevolgen van de zogeheten Macrodoelmatigheid, waardoor muziekopleidingen mogelijk gekort zouden worden.

“De positie van de Nederlandse muziek op de playlists zegt toch wel iets over de kwaliteit van onze vaderlandse popmuziekindustrie”, zegt Mutsaerts. “De groei van aanbod én kwaliteit heeft overduidelijk haar wortels in goed muziekonderwijs. Van Garrix tot Kovacs, van Snelle tot Rondé, allemaal succesvolle acts die zich binnen een muziekopleiding hebben kunnen ontwikkelen.”

Van levensbelang

Goed muziekonderwijs is van levensbelang voor de muziekindustrie, betoogt niet alleen Mutsaerts, maar ook Eric Corton, Leo Blokhuis en andere vaderlandse muziekexperts. Ze steunen het initiatief van het Summa College om het huidige mbo-muziekonderwijs overeind te houden. De Keuzegids mbo heeft onlangs de beide muziekopleidingen van het Eindhovense Summa Artiest niet alleen uitgeroepen tot TOP-opleiding, maar ook - voor het zesde jaar op een rij - als beste op hun vakgebied. Het voortbestaan van de MetalFactory en het Rock City Institute is echter onzeker.

Een aantal jaren geleden is in het kader van de zogeheten Macrodoelmatigheid onder meer bepaald dat kleinere (artiesten) opleidingen die onvoldoende rendement zouden genereren, ingekrompen of opgeheven moeten worden. Maar een klein deel van de alumni zou een baan vinden in de muziekindustrie. Het Summa College heeft de afgelopen maanden onder meer via publiciteit op de landelijke radiozender NPO Radio 1 en  verschillende artikelen in de regionale en vakpers onderbouwd dat dit uitgangspunt achterhaald is. Uit recente studies blijkt niet alleen dat alumni juist meer dan gemiddeld een baan in het gekozen vak hebben. De waarde van de Nederlandse muziekindustrie is groot. En groeit ook explosief hard.

Vakkennis hard nodig

Muziekexperts steunen het Summa College in haar lobby voor het voortbestaan van eigen en andere mbo-muziekopleidingen. Zo zegt programmamaker Leo Blokhuis: "’Voor iedere muziekdocent die je ontslaat, moet je honderd politieagenten aannemen’, zei de Duitse dirigent Kurt Masur. Muziek is wat ons mensen onderscheidt van andere levende wezens. Muziek verbroedert, verenigt, is een middel om stoom af te blazen. Het is de meest toegankelijke vorm van alle kunsten. Het is een primaire levensbehoefte.”

Bovendien is muziek van groot belang, betoogt Blokhuis. “Praat met professor neuropsychologie Erik Scherder en hoor dat er geen activiteit is die beter is voor de ontwikkeling van onze hersenen dan muziek maken of naar muziek luisteren. De programmamaker is ook lovend over de muziekdocenten. “Mensen die zo goed zijn om tegen minimale vergoedingen tijd in muziekonderwijs te steken, moeten we koesteren. Zij dragen bij aan ons geluk en ons welzijn. Muzikanten, muziekdocenten, mensen achter de schermen, zij zijn nodig, hun vakkennis is nodig. Daarom is het zeer onverstandig te korten op welke vorm van muziekonderwijs dan ook.”

Eric Corton

Muzikant, dj en programmamaker Eric Corton wijst erop dat veel afwegingen in onze samenleving langs een financiële meetlat wordt gelegd. “Sinds een dikke tien jaar slaan we in Nederland door in een, door ijskoude economische redenen ingegeven, productiviteits- en rendementsdenken”, zegt Corton. “Voor de kunstensector is dat verre van logisch. In die sector is de productiviteit en - vooral - het rendement nooit te vangen is in een spreadsheet, een terugverdiencapaciteit of een staafdiagram. Voor die sector geldt een gevoelsmatige en dus haast onmeetbare waardering als het gaat in termen van cijfers of percentages. Als je dat gaat economiseren drijven we nóg verder af van wat we in mijn ogen als ontwikkelde maatschappij moeten koesteren, blijven ontwikkelen en liefdevol moeten vasthouden. Kunstonderwijs speelt een cruciale rol in onze samenleving. Het is daarom meer dan waard om in te blijven investeren.”

Summa Artiest is blij met de steun van bekende namen uit het vak. “Het geeft niet alleen aan dat we als opleiding goed op weg zijn”, zeggen directeuren Margreet Monhenius en Rianne Coppelmans. “Sterker nog: het bevestigt dat we onze strijd voor het voortbestaan van creatieve beroepsopleidingen niet moeten opgeven.”

Meer informatie geeft Margeet Monhemius: e-mail.