Meer jongens op kappersopleidingen van Summa College

10 november 2021 12:00

Summa College

Jongens zijn steeds vaker geïnteresseerd in een kappersstudie. De belangstelling voor deze opleidingen van het Summa College in Eindhoven is het afgelopen jaar fors toegenomen. De school geeft onder meer de immense populariteit van barbershops en aangepaste exameneisen als verklaring voor de groei.

In het lopende studiejaar tellen de kappersopleidingen van Summa Beauty & Lifestyle in het totaal 15 mannelijke studenten. “Dat lijkt misschien weinig op 200 eerstejaars studenten haarmode”, zegt teamleider Ronny van de Sande. “Maar enkele jaren geleden hadden we maar enkele mannelijke studenten. De haarmode had het imago een vrouwenvak te zijn.” De verwachting is dat de groei van mannelijke studenten de komende jaren doorzet.

Wind in de rug

“We hebben de wind in de rug”, zegt docent Roland Molegraaf. “Want Barbershops zijn erg populair. Het is een eigen plek voor alleen mannen. Dat is een deel van de aantrekkingskracht. Naast tatoeages, drank en andere zaken. En ook fijn: de mannen ruiken na een scheer- of knipbeurt niet naar producten met aardbeiengeur.” Verder speelt ook het zogeheten kwalificatiedossier – het examendossier, red. – een rol in de toegenomen belangstelling van jongens voor de haarmode. Van de Sande: “Er wordt sinds dit studiejaar weer een verschil gemaakt tussen dames- en herenkappen. Dat betekent dat een mannelijke student na een basisopleiding niet meer bezig hoeft te zijn met draaien krullen maar zich kan concentreren op haarmode voor heren.” Vroeger was het kappen van heren een zogeheten keuzedeel, een module die studenten konden doen.

House of Bloom

De kappersopleidingen van het Summa College worden gegeven in nieuwe salon van Summa Beauty & Lifestyle: House of Bloom. Dit is behalve een leeromgeving ook een open kenniscentrum met aandacht voor innerlijke en uiterlijke schoonheid. De salon is vrijdagmiddag 5 november onder grote belangstelling van professionals, publiek, bedrijven en andere belangstellenden geopend. De naam verwijst naar een plek om tot bloei te komen. Dat geldt zowel voor student als klanten die traditioneel veel gebruik maken van de salon aan de Sterrenlaan in Eindhoven.   

Een groot aantal studenten gaan dagelijks aan de slag in de salon. Wekelijks laten zo’n 300 buurtgenoten zich door de studenten verwennen. Summa Beauty & Lifestyle is met 1100 studenten, 120 docenten en instructeurs en 10 opleidingen (op verschillende niveaus) de grootste mbo-opleiding op haar vakgebied in Nederland.

Over Summa College

Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op verschillende niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland.