Minister van Engelshoven onder de indruk van Twentse onderwijsaanpak

04 oktober 2021 12:00

ROC van Twente

Donderdag 7 oktober brengt demissionair minister van Engelshoven, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een bezoek aan het symposium ‘Wijs op reis in het beroepsonderwijs’, dat georganiseerd wordt door Toptraject Twente. Het Toptraject is in 2014 opgestart door vmbo-scholen in Twente, ROC van Twente en hogeschool Saxion. Dit met als doel een doorlopende leerlijn te ontwikkelen, zodat ook leerlingen die het vmbo volgen met succes -via het mbo- naar het hbo kunnen. Vanaf 2018 zijn er ook Toptrajecten gestart in regio Stedendriehoek en in Acherhoek & Liemers.

Voorbeeld voor de rest van Nederland

Kamerlid El Yassini (VVD) heeft zich in de kamer uitgesproken over dit Twentse schoolvoorbeeld. 'Het Toptraject kan bijdragen aan het verkleinen van het gat tussen middelbaar onderwijs en hoger onderwijs en studenten, die dat graag willen, met succes laten doorstromen'. Omdat het Toptraject een goed voorbeeld kan zijn voor de rest van Nederland gaat de minister in gesprek met studenten en docenten van het Toptraject. 
 

Symposium Wijs op reis in het beroepsonderwijs

Het symposium is bedoeld voor docenten en andere betrokkenen en gaat over de ketensamenwerking tussen scholen in het vmbo, mbo en hbo. O.a. sportcoach Jeroen Otter en Louise Elffers, directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid Amsterdam, spreken tijdens het symposium waar thema’s als kans(on)gelijkheid, studentbegeleiding, talentontwikkeling en motivatie aan bod komen. Peter Heerschop is dagvoorzitter. 

Toptraject

Het Toptraject is voor praktisch ingestelde jongeren dé route naar het hbo. Vmbo-scholen, ROC van Twente en hogeschool Saxion werken voor het Toptraject op een bijzondere manier met elkaar samen. Vooral om te zorgen dat leerlingen en studenten op de juiste plek terecht komen. Daarbij wordt optimaal gebruik gemaakt van ieders talenten. Leerlingen en studenten die onderwijs volgen via het Toptraject zetten nu alvast dat stapje extra. Ze steken tijd in het ontwikkelen van vaardigheden die op het hbo nodig zijn. In deze video vertellen ze het zelf.