Summa College eerste Fairtrade-mbo

16 september 2021 12:00

Summa College

Het Summa College in Eindhoven is het eerste Fairtrade-mbo van Nederland. De school vindt het een logische ontwikkeling. “Duurzaamheid is een van onze pijlers”, zegt een woordvoerder.

Eindhovenaar Max Maasdam, derdejaars student facilitair leidinggevende aan het Summa College, tapt behendig een kopje Max Havelaar koffie in de kiosk in de aula van het gebouw Sterrenlaan 10. “Ik vind het wel een mooi principe dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen”, zegt hij. “Anders is het al gauw uitbuiting. En dat is toch niet zo’n fijne gedachte.” Het Summa College heeft onlangs als eerste MBO in Nederland het certificaat Fairtrade ROC gekregen. Dat krijgt een school als ze aan een reeks uitgangspunten voldoet. Bijvoorbeeld: gebruik van Fairtrade-producten, uitgebreide communicatie over eerlijke handel en het regelmatig onder de aandacht brengen van Fairtrade met acties.

Samenleving

Het kernpunt van Fairtrade - meer eerlijke handel - sluit aan bij duurzaamheid, een van de vijf strategische pijlers van Summa College. Laurent de Vries, voorzitter van het College van bestuur van Summa College: “Het Summa College is niet alleen een onderwijsinstelling, maar staat ook als maatschappelijke instelling midden in de samenleving. Daar hoort Fairtrade bij. Bovendien kan Fairtrade er niet zomaar bij gedaan worden. Het is voor ons een integraal onderdeel van onze filosofie." De onderwijsinstelling is reeds in 2018 begonnen met de voorbereidingen. In dat jaar werd een intentieverklaring getekend. “Het was een hele klus”, zegt John van Bussel, die het project leidt. “We moesten aan vele pagina’s voorwaarden voldoen, voordat het zover is.”

Lespakket

De bloed, zweet en tranen waren niet voor niets. Het Summa College gebruikt zoveel als mogelijk eerlijke producten in kantines, koffiemachines en in het onderwijs. Ook worden er planten, bedrijfskleding en kantoorartikelen afkomstig van eerlijke handel ingekocht. Bovendien spant de instelling zich in om eerlijke handel onder de aandacht van studenten, medewerkers en andere mensen te brengen. Maar er is meer. “We helpen andere mbo-instellingen ook een handje”, zegt Van Bussel. “Want we hebben een speciaal lespakket ontwikkeld over Fairtrade. En dat delen we belangeloos en gratis met andere onderwijsinstellingen.” Laurent de Vries kreeg het speciale Fairtrade bordje voor op de gevel uit handen van directeur Peter D’Angremond van Fairtrade Gemeenten Nederland. D’Angremond is blij met de inzet van de mbo-instelling. “Geweldig dat het Summa College de Fairtrade-titel heeft behaald. Het College van Bestuur vindt dat iedereen een eerlijk loon verdient en een eerlijke prijs krijgt voor geleverde producten. Summa College maakt haar voorbeeldfunctie richting studenten en medewerkers meer dan waar door verder te kijken dan haar eigen school- en landsgrenzen.”

Cosmetica

Met het verwerven van de zogenoemde Fairtrade-accreditatie houdt het niet op. Summa College moet om de twee jaar aantonen dat ze niet alleen de uitgangspunten van eerlijke handel onderschrijft, maar ook uitdraagt binnen de onderwijsinstelling. Zo wordt nu al gekeken naar de mogelijkheid om ook Fairtradeproducten als handdoeken, ingrediënten voor brood en banket en zeep en cosmetica in te kopen. Huismeester Jeroen Wolff is in zijn nopjes met de eerlijke koffie en andere producten. “Ik vind de gedachte achter Fairtrade goed. Fijn ook dat wij als school ermee aan de gang zijn gegaan.” Hij wijst erop dat het Summa College vol inzet op duurzaamheid. “We willen de aarde tenslotte ook in goede orde achterlaten”, zegt hij. “En dan vind ik het mooi dat wij bijvoorbeeld ook tussenwanden die we gebruiken voor interne verbouwingen netjes hergebruiken. We gooien zo weinig mogelijk weg. En daar ben ik best wel trots op.”