Top 10 Uitblinkers voor finale 15 oktober bekend: absoluut record van 53.456 internetstemmen

13-10-2015

Vannacht om 23.59 uur sloten de digitale stembussen voor de jaarlijkse Uitblinkersverkiezing in het mbo. Uit 47 mbo-studenten zijn tien finalisten gekozen die tijdens de finaledag op donderdag 15 oktober 2015 gaan uitmaken wie Landelijke Uitblinker 2015 wordt. En het mbo een jaar lang als ambassadeur bij onder meer het ministerie van OCW, het bedrijfsleven, bij (aankomende) studenten en bij de politiek mag gaan vertegenwoordigen. Minister Bussemaker van OCW en Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad, maken tijdens het afsluitende Uitblinkersgala de winnaar bekend.

14e Uitblinkersgala

Het Uitblinkersgala is een initiatief van de MBO Raad en wordt dit jaar voor de 14e keer georganiseerd. De laatste vijf jaar wordt de Landelijke Uitblinker gekozen. Doel van het gala is te laten zien dat het mbo barst van het talent en een vorm van onderwijs is om trots op te zijn. Een Uitblinker is een student die zich vanwege een bijzondere prestatie tijdens zijn/haar opleiding of stage heeft onderscheiden. De Uitblinkers worden ieder voorjaar gekozen door studenten van de eigen school en voorgedragen voor de landelijke Uitblinkersverkiezing in oktober. Dit jaar doen 47 scholen mee.

Cassandra Winkels, Uitblinker voor ROC A12, was het afgelopen jaar Landelijke Ambassadeur mbo. Onder meer speechte zij op uitnodiging van OCW op de nieuwjaarsreceptie van het ministerie, leidde brainstormsessies met studenten over het mbo en trad op als gastvrouw voor minister Bussemaker tijdens de Word Skills in Brazilië.

Record aantal stemmen

Bij de verkiezing wordt niet over een nacht ijs gegaan: de Uitblinkers verschijnen voor drie vakjury’s. De verkiezing startte afgelopen juni met de internetstemming via www.ditismbo.nl. Uitblinkers mobiliseren onder anderen docenten, leerbedrijven, stagebegeleiders en medestudenten om stemmen binnen te halen. Deze stemmen tellen dit jaar voor 75% mee in hun score. De andere 25% is een beoordeling door de eerste vakjury. In totaal zijn dit jaar 53.456 stemmen uitgebracht. Een absoluut record, voor het zesde jaar op rij! Ter vergelijking: vorig jaar brachten 41.673 mensen hun stem uit op hun favoriet.

De top 10 verschijnt op de landelijke finaledag voor de tweede vakjury die de top 3 bepaalt. Aan de top 3 wordt een wildcard toegevoegd. De top 4 presenteert zich tijdens het gala aan de derde vakjury. In de jury’s zijn docenten, studenten, bedrijfsleven en onderwijs vertegenwoordigd.

Naar de landelijke finale op 15 oktober gaan…

Deze tien studenten gaan, in willekeurige volgorde, naar de finale op 15 oktober:

  • Diana Waasdorp – SVO vakopleiding food   
  • Murat Polat – ROC Ter AA  
  • Nick de Roo – ROC A12 
  • Leanne Lijnema – ROC Menso Alting 
  • Marieke Bakker – ROC van Twente  
  • Eveline van IJmeren – ROC Rivor 
  • Antonio Hamed – Arcus College 
  • Lanvy Vu Dinh – ROC van Flevoland 
  • Jordy van Tongeren – ROC Tilburg  
  • Lindsay Groot – ROC Kop van Noord-Holland 
marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673