Vrijheid centraal in nieuwe Global Goals TV

28 juni 2022 12:00

Friesland College

Leven in vrijheid voelt voor ons vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Wat maakt dat jij je vrij voelt? Zijn daar grenzen aan? Stagiaires van het Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) van het Friesland College vroegen ernaar in interviews, brachten het belang van persvrijheid in beeld en spraken over de bescherming van onze vrijheid met Johan van Deventer, commandant van Vliegbasis Leeuwarden. Dat is allemaal te zien in een nieuwe aflevering van Global Goals TV.

In deze serie verkennen stagiaires van het Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) van het Friesland College allerlei onderwerpen die te maken hebben met Global Goals, ofwel de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) waarin de Verenigde Naties hebben vastgelegd hoe we samen kunnen werken aan een betere wereld. In onderwijs en organisatie besteedt het Friesland College veel aandacht aan deze doelen. 

Minder betrouwbaar nieuws

Vrede, vrijheid en leven in veiligheid komen samen in SDG 16. Dat kunnen we allemaal heel verschillend beleven, merkten de stagiaires in een reeks interviews. Wat weegt zwaar? Alle ruimte om je mening te kunnen uiten en jezelf te zijn, natuurlijk. Maar ook gaat het om het gevoel dat je als vrouw overal veilig over straat kunt. Voor een democratie is persvrijheid heel belangrijk, vertelt Sahar Jahish van Free Press Unlimited. Je hebt goede informatie nodig om een goede mening te vormen. Maar die vrijheid staat in heel wat landen onder druk en ook in Nederland hebben journalisten - zeker in de coronacrisis – steeds meer te maken met agressie en geweld. Dat kan ervoor zorgen dat zij niet meer alles durven te schrijven, waarschuwt Sahar. Dan wordt nieuws minder betrouwbaar.  

Stevige defensie

En als het erop aankomt, hebben we een stevige defensie nodig om onze vrijheid te beschermen. Zo werden de piloten van Vliegbasis Leeuwarden meteen bij de start van de oorlog in Oekraïne ingezet om te patrouilleren in Oost-Polen, vertelt Johan van Deventer in een gesprek op Vliegbasis Leeuwarden. Dan draait alles, zo stelt de commandant, om het veilig houden van ons grondgebied. ‘Zo dragen wij voortdurend bij aan vrede en veiligheid.’

Het programma is te zien op YouTube, Friesland College, playlist Global Goals TV.