Gelderse Kampioenschappen Skills Talents

31 januari 2020 12:00

ROC Aventus

Op woensdag 12 februari 2020 komen ruim 100 vmbo-leerlingen uit heel Gelderland naar Aventus te Apeldoorn. De leerlingen komen van 19 verschillende vmbo-scholen uit de hele provincie. Van Ede tot aan Lichtenvoorde en van Nijmegen tot aan Nijkerk. De leerlingen nemen deel aan Skills Talents, het Provinciale Kampioenschap van vakwedstrijden voor vmbo’ers, die voor het eerst op Aventus plaats vindt voor 8 branches. Aventus vindt het belangrijk dat leerlingen in de provincie alle kansen krijgen om uit te groeien tot de vakkanjers die de Gelderse arbeidsmarkt nodig heeft en organiseert daarom dit provinciale kampioenschap.

Vakmanschap en samenwerken

De leerlingen komen uit in de richtingen Horeca, Economie, Hout en Bouw, Media en ICT, Zorg en Welzijn, Automotive en Transport, Dienstverlening en Techniek. Het belooft een spannende strijd te worden waarbij het gaat om vakmanschap en samenwerken. De winnende teams gaan samen als de Gelderland Giants naar de Nederlandse Skills Talents op 4 en 6 maart in Leeuwarden en mogen het brons van vorig jaar verdedigen op nationaal niveau.  

 

Gelderland Giants

De leerlingen van de verschillende VO-scholen gaan met elkaar hun provincie verdedigen in de volgende ronde. Hiervoor moeten ze wel een echt team worden en elkaar beter leren kennen. Twee mbo’ers van Aventus, Brandon Brom en Nynke van Avesaat begeleiden de leerlingen op weg naar Leeuwarden. Als twee ervaren teamcaptains smeden zij de leerlingen tot een hecht team. Hiervoor organiseren ze een teambuildingsactiviteit vooraf aan het nationale kampioenschap.

Wat is Skills Talents?

Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor het vmbo. Er zijn in totaal 10 verschillende wedstrijden waar vmbo-leerlingen kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat doen ze in teams van 3.

Skills Talents bestaat uit een voorronde, een provinciaal kampioenschap en de nationale finale. In de finale werken ze daarnaast als provincieteam samen met deelnemers van de andere wedstrijden. Dit op een manier die vergelijkbaar is met de praktijk. De deelnemers kunnen de beste worden in hun vakgebied. Ook kunnen ze de beste worden als provincieteam.

Skills Talents wordt georganiseerd door WorldskillsNL en vindt plaats tijdens de Nationale vakwedstrijden voor mbo’ers, Skills Heroes 2020.