Nieuw mbo-traject MBO College Zuidoost helpt jongeren met kiezen van opleiding

05 februari 2020 12:00

MBO College Zuidoost

Steeds vaker vinden jongeren dat zij te vroeg, te jong moeten kiezen voor een opleiding. MBO College Zuidoost komt met een oplossing: het nieuwe mbo-traject Izone. Daar kunnen vmbo’ers, havisten en mbo’ers van alle niveaus terecht voor onderwijs op maat zónder dat zij al een opleiding kiezen. In Izone stellen studenten die keuze uit en krijgen zij hulp om een opleiding te vinden die echt bij hen past.

Veel animo

Maar liefst 26 jongeren zijn deze week van start gegaan. Inmiddels hebben zich een vijftigtal nieuwe studenten aangemeld. Zij wachten op een intake, om daarna te starten. Dat is de kracht van de Izone, dat je elk moment kunt instromen. De jongeren hebben verschillende achtergronden. Sommigen zijn gestopt met hun opleiding op het mbo, anderen vinden hun draai niet op de havo en oriënteren zich de komende maanden op een vervolg in het mbo. Maar er zijn ook vmbo’ers die nog geen idee hebben en hun studiekeuze hebben uitgesteld.
 

Keuzestress niet nodig

Veel jongeren vinden het lastig: een opleiding kiezen die bij je past, terwijl je nog jong bent. De keuze is enorm, zowel in opleidingen als in beroepen en werkvelden. Regelmatig starten jongeren aan een opleiding, die niet echt bij hun past. In de Izone ontdekken studenten eerst wie ze zijn en welke richting aansluit bij hun interesses. Ze hoeven nog niet te kiezen. Juist niet. Ze gaan namelijk eerst op onderzoek uit. Door te werken aan verschillende projecten, bedrijven in verschillende werkvelden te bezoeken en te werken aan hun skills. Studenten maken eerst uitgebreid kennis met beroepen en opleidingen. In hun eigen tempo ontdekken zij welke vervolgopleiding en welk werkveld bij hun passen. Dat kan 10 weken duren, maar ook een jaar. Zo komen ze zelf tot een studiekeuze en verschijnen ze gemotiveerd aan de start bij een reguliere opleiding.

Onderwijsprogramma op maat

De mbo’ers volgen een onderwijsprogramma op maat. Voor de vakken die zij in de Izone al afronden, krijgen zij in de reguliere opleiding vrijstelling. Ze ontwikkelen hun kennis en vaardigheden die hun een voorsprong geven in de volgende fase van hun studieloopbaan. Tegelijkertijd werken zij aan hun persoonlijke vaardigheden, zoals het vergroten van zelfkennis, zelfstandig denken en handelen, presenteren, discipline. Jongeren kunnen op elk moment starten in de Izone, dus ook als ze vastlopen in hun huidige opleiding. Of dat nu in 4havo is of op het mbo.

Opleidingsmanager Janneke Gulen is blij met het nieuwe traject: “Het komt vaak voor dat jongeren die klaar zijn op het voortgezet onderwijs nog helemaal niet weten wat ze willen worden, of wat voor studie ze willen doen. De kans dat je dan een opleiding kiest die niet bij je past, is groot. Voor sommigen leidt de keuze tot frustratie. Het doet iets met je motivatie. Soms leidt het zelfs tot studievertraging of schooluitval. Daarom ben ik trots dat wij starten met de Izone: een plek voor jongeren die zich eerst breder kunnen oriënteren voordat ze een studiekeuze maken. Maar ook voor jongeren die heel breed geïnteresseerd zijn en een gerichte keuze willen maken maar daarin begeleiding kunnen gebruiken. Izone richt zich niet alleen op het maken van een juiste studiekeuze, maar ook op het ontwikkelen van je persoonlijke vaardigheden. Daardoor leer je wie je bent, hoe je zelfstandig denkt, hoe je jezelf presenteert. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn, in je studie, in je werk, in je leven."

 

Meer informatie

Izone is voor álle jongeren met een vmbo-, mavo-, mbo-diploma of een overgangsbewijs naar havo 4. De opleiding is breed opgezet en op maat. De duur van de opleiding kan daarom verschillen van 10 weken tot 1 jaar. Izone is niveauloos: jongeren kunnen er voor niveau 2 tot en met 4 terecht.

Studenten kunnen zich het hele jaar aanmelden voor de Izone. Meer informatie is hier te vinden.