Nieuwe opleiding Summa College helpt studenten met oprichten eigen start-up

18-11-2021

Docenten Stein Hurkx, Addy Aertse en Bram Finke van het Summa College in Eindhoven krijgen de kans van hun leven. Met instemming van hun werkgever zetten ze een nieuwe school voor ondernemende jongeren op: de Start-up School. De opleiding begint in februari in het Microlab op Strijp-S met een eerste groep van 25 studenten.

Docenten Hurkx, Aertse en Finke hebben het plan voor de nieuwe school zelf ontwikkeld. “We zagen dat niet iedereen in schoolbanken tot zijn recht komt”, vertelt Bram Finke. “Daarom kiest de Start-up School voor een vergaande hands-on aanpak. De jongeren leren door te doen.” De doelgroep bestaat uit gedreven studenten met minimaal een vmbo-t , een niet afgeronde havo,  mbo- of hbo-opleiding.

De jongeren krijgen de kans om in drie jaar tijd onder begeleiding van zowel mensen uit de praktijk als docenten een eigen onderneming op te zetten. De Start-up School werkt nauw samen met bedrijven, organisaties en start-ups in Zuidoost-Brabant, die dezelfde duurzame en maatschappelijke uitgangspunten hebben; onder meer Brainport Development, Withlocals, Jong Ondernemen en gemeente Eindhoven. De beloning aan het einde van de drie jaar Start-up School is naast een echt eigen bedrijf een diploma handel op mbo-niveau 4.

De Start-up School is door de ultra praktijkgerichte aanpak, waarbij de nadruk ligt  op het bijbrengen van een start-up mindset en een nauwe samenwerking met partners, een unieke opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland. Een vergelijkbare studie bestaat alleen op hbo-niveau. Henk Slagt, lid van het College van Bestuur van het Summa College: “Als schoolleiding zijn we trots op deze innovatieve school. Wij steunen graag drie docenten die dit concept succesvol kunnen maken.”

Maatschappelijk ondernemen

Als uitgangspunt voor de opleiding houden Hurkx, Aertse en Finke het principe van People, Planet, Profit aan. Naast een goed belegde boterham zijn ook een goed personeelsbeleid, duurzaam handelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen speerpunten in de scholing. De nieuwe school werkt niet met leerjaren, maar met fases zoals een start-up doorloopt. Met uitdagingen – challenges genoemd - werken de studenten aan ondernemersvaardigheden en/of een eigen bedrijf.

De Start-up School houdt twee voorlichtingsbijeenkomsten: dinsdag 7 en donderdag 16 december, vanaf 19.00 uur in het Microlab, Kastanjelaan 400 in Eindhoven. Meer informatie op www.start-upschool.nl.

Over Summa College

Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op verschillende niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland. 

Summa College
De initiatiefnemers van de bijzondere Start-Up School: Stein Hurkx, Bram Finke en AddyAertse. Foto: Mees van den Ekart