Summa College zet ambitieuze stap in verduurzaming schoolkantines

02-08-2022

EIndhoven - Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines.

Het Bossche cateringbedrijf heeft met haar cateringconcept CRAFT een Europese aanbesteding voor 29 schoolkantines bij het Summa College in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel gewonnen. Markies Catering was de afgelopen jaren al werkzaam voor de Brabantse mbo-instelling. De vernieuwde samenwerking gaat in september in.

Bij de aanbesteding stond onder meer verduurzaming van het productassortiment (met o.m. fairtrade-artikelen), gezond voedsel en voortdurende innovatie voorop. Directeur Arno Goedhart van het Summa College: “Dit zijn kernpunten uit onze toekomstvisie Summa 2025. We zijn blij dat Markies Catering een passend aanbod doet.”

De cateraar zal bij de exploitatie van de schoolkantines zoveel mogelijk lokale producten gebruiken, verspilling beperken en werken aan een zogeheten eiwittransitie (van dierlijke naar plantaardige eiwitten). Dit past in een ontwikkeling die beide partners eerder hebben ingezet. Vorig jaar kreeg het Summa College als eerste mbo-instelling zestien zogeheten gouden schalen van het Voedingscentrum voor gezonde voeding in schoolkantines. Ook werd de school uitgeroepen tot eerste Fairtrade-mbo.

CRAFT-formule

De formule CRAFT van Markies Catering sluit aan bij de beginselen van het Summa College. Minoes Borghaerts  van Markies Catering: “To craft betekent met de hand vervaardigen. En een vak uitoefenen, een ambacht leren. Dat is wat restaurant CRAFT met de studenten bindt.”  

Een van Summa’s wensen was samenwerking met het onderwijs. Summa heeft een reeks hospitality-opleidingen, zoals gastheer, facilitair manager en zelfstandig werkend kok. De studenten kunnen bij Markies Catering straks niet alleen terecht voor eten en drinken onder schooltijd, maar ook voor leerzame stages en meeloopdagen.

Markies Catering wordt in het kader van de samenwerking ook een officieel erkend leerbedrijf, zegt Jan van Teeffelen, contractmanager van het Summa College. “Het bedrijf leidt drie leermeesters op", zegt hij. “Met deze ‘hands-on-aanpak' draagt Markies bij aan de ambitie om het talent van de student te ontplooien, verantwoordelijkheid te geven, zelfstandig te worden en letterlijk de handen uit de mouwen te steken.”

Borghaerts (Markies Catering): “Studenten kunnen straks niet alleen aan de slag in de kantines van Markies, maar ook de praktijk proeven op het hoofdkantoor en in de bedrijfsrestaurants van Appèl, de moederorganisatie van Markies Catering. Ze draaien dan echt bij onze klanten mee. Dat is heel leerzaam, omdat dit een heel andere omgeving is dan op school.”

X-bus

Nieuw in de samenwerking is de X-bus. “Met dit elektrisch voertuig brengen we reststromen van de Summa-locaties naar stadsboerderijen in de buurt van de Summa-locaties", zegt Borghaerts. “In eerste instantie proberen we overgebleven producten als groenten zoveel mogelijk te verwerken in bijvoorbeeld soepen, sappen en sauzen. Als dit niet mogelijk is, weten we dat de reststroom goed terecht komt en kan worden verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeding of compost.”  

Over Summa College

Het Summa College is met 26 scholen, 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op diverse niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland. 

Summa College
In nauwe samenwerking met Markies Catering worden de 29 kantines van Summa College in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel steeds duurzamer. Foto: Markies Catering