Adnans mbo afl. 3: Jelmer Becker (JOB MBO)

23 november 2022 12:00

In de derde aflevering van de podcast Adnans mbo is Jelmer Becker, voorzitter van JOB MBO te gast. Samen met MBO Raad voorzitter Adnan Tekin gaat hij in gesprek over de discriminatie van mbo-studenten, de positie van mbo’ers in de samenleving en studentenwelzijn. “De mentale weerbaarheid van studenten komt steeds hoger op de politieke agenda te staan”, concludeert Tekin.

Waardering voor het beroepsonderwijs

De aandacht voor het mbo neemt toe, zien zowel Tekin als Becker. “Vorige week tijdens het mbo-debat in de Tweede Kamer waren de Kamerleden het hartgrondig eens over het feit hoe belangrijk het mbo is voor de samenleving. Iedereen is het er inmiddels mee eens dat er meer waardering moet komen voor het beroepsonderwijs”, vertelt Becker. Tekin vult aan: “Het was het eerste grote mbo-debat van minister Dijkgraaf. De rode draad was de gelijkwaardigheid van mbo-studenten in vergelijking met hbo- en wo-studenten. Het is goed dat daar meer aandacht voor komt.”

Radar

Naast bovengenoemde thema’s blikken Tekin en Becker ook terug op het journalistieke onderzoek van televisieprogramma Radar. Naar aanleiding van die uitzending heeft de MBO Raad opgeroepen om het tegengaan van discriminatie op basis van opleidingsniveau wettelijk te verankeren. Becker: “We krijgen helaas signalen dat mbo-studenten vaker worden gediscrimineerd op basis van hun opleidingsniveau. Het is een groot maatschappelijk probleem.” Tekin geeft aan dat het thema hoog op de agenda staat bij de MBO Raad: “Het wetsvoorstel past in de verdere emancipatie van mbo-studenten. Daar moeten nog veel stappen in worden genomen.”

Benieuwd naar de uitzending?

Luister op Apple Podcast.

Luister op Spotify.