Ambassadeursgala: Landelijk ambassadeur mbo Quillian Blom sluit een bewogen jaar af

13 mei 2024 12:00

Een dagje meelopen met minister Dijkgraaf, een biertje drinken met Kamerleden in Polen en interviews geven aan NRC, De Telegraaf en NOS Stories – dat waren slechts enkele hoogtepunten uit het jaar van Quillian Blom (19), Landelijk Ambassadeur van het mbo. Maar wat voor hem het belangrijkst was? Het verspreiden van zijn missie: onderwijsgelijkheid voor mbo'ers.

Het afgelopen jaar droeg student mediavorming Quillian Blom de titel Landelijk Ambassadeur mbo. Daarmee is hij hét gezicht van het mbo. Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala, vanavond in Theater & Concert Orpheus in Apeldoorn, draagt hij het stokje over. Niet aan één enkele ambassadeur, maar aan een studententeam. De opzet is namelijk veranderd: in drie teams buigen de in totaal 31 ambassadeurs zich over de uitdaging van waardering voor het mbo.

"Het was een bewogen jaar op een zeer positieve manier," blikt Quillian terug. "Ik kreeg de kans om op veel verschillende plekken contacten te leggen. Zo bezocht ik samen met Kamerleden en bestuurders de EuroSkills in Polen. In het begin kende ik niemand, maar uiteindelijk zaten we samen aan een biertje."

Inzichten delen

Quillian benadrukt dat het natuurlijk niet draaide om het drinken van bier, maar om het onder de aandacht brengen van zijn missie. "Ik heb veel discussies gevoerd. Niet alle bestuurders en Kamerleden begrepen dat het mbo onderbelicht wordt. Door vanuit mijn eigen ervaring te spreken, kon ik toch inzichten delen." Quillian licht toe dat jongeren zich nog steeds vaak schamen voor hun mbo-opleiding. "Jongeren voelen zich door de manier waarop de samenleving naar het mbo kijkt minder waard dan jongeren die hbo of wo doen. Dat vind ik heel erg om te horen. Ik probeer over te brengen dat je moet doen waar je blij van wordt en waar je energie uit haalt. Ik streef ernaar dat mbo'ers náást hbo'ers en wo'ers staan en niet eronder."
 

Standbeeld

Om te onderstrepen dat het mbo meer waardering verdient, onthult Quillian vanavond op het Ambassadeursgala een standbeeld. Daarmee eindigt zijn feitelijke missie als Landelijk Ambassadeur, maar niet zijn bijdrage aan het promoten van het middelbaar beroepsonderwijs. Hoe het standbeeld eruit ziet, wil Quillian niet verklappen. Reden te meer om vanavond via www.Ditismbo.nl de livestream van dit event te volgen. 

Next stop: Den Haag

Over beelden gesproken: door zijn jaar als ambassadeur heeft Quillian nu nog een duidelijkere voorstelling van zijn eigen toekomst. Naast zijn werk als ‘creative’ bij een reclamebureau, ambieert hij een positie in de Tweede Kamer. ‘Door gesprekken met politici als Laurens Dassen en Liane de Haan besef ik dat dit dé plek is om verandering teweeg te brengen.’ Voormalig politica Liane adviseerde Quillian om de komende jaren ervaring op te doen in het bedrijfsleven en dan zeker in Den Haag aan te kloppen. De portefeuilles die Quillian wil bekleden zijn helder: onderwijs en digitalisering. ‘Binnen onze overheid ontbreekt het nog aan veel kennis over digitalisering en privacy. En binnen de onderwijsportefeuille wil ik blijven werken aan onderwijsgelijkheid in Nederland.’

Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala worden vijf prijzen uitgereikt: Best of Excellence Award, (10 genomineerden), Onderwijsteam van het jaar (3 genomineerden), Beste leerbedrijf (9 genomineerden), Beste praktijkopleider (9 genomineerden) en het studententeam van het jaar (welk team – noord, midden, zuid - heeft hét Gouden Idee en mag zich een jaar lang het ambassadeursteam van het jaar noemen?). Live meekijken kan: de livestream wordt gedeeld via www.Ditismbo.nl. Je kunt vanavond vanaf 18.30 uur de livestream volgen.