Arabisch op afstand: examenvak online

03 juni 2024 12:00

Als enige vavo in Nederland biedt ROC Nijmegen de optie om online Arabisch als examenvak te volgen op vmbo-t-, havo- en vwo-niveau. Dit jaar maken 77 leerlingen uit heel Nederland gebruik van dit lesaanbod. Zij doen op 28 en 29 mei eindexamen vanaf hun eigen school.

Examen in je moedertaal

Deze unieke online vorm van examenvoorbereiding is specifiek bedoeld voor leerlingen vmbo-t, havo en vwo die het Arabisch als moedertaal hebben of al redelijk beheersen. Zij worden klaargestoomd voor het maken van een eindexamen op hun eigen óf een hoger niveau in het standaard Arabisch. De begeleiding richt zich met name op literatuur en schrijfvaardigheid, zaken die naast lezen, luisteren en spreken geëxamineerd worden. Arabisch wordt vaak gekozen als extra vak door leerlingen die van vmbo-t naar havo willen, als extra moderne taal om van havo naar vwo te gaan, of als compensatievak. 

 

Leerling Kahina Chelaghma over Arabisch als examenvak: ‘Ik heb voor Arabisch gekozen omdat het een leuk vak is, leuker dan Duits of Frans en het is heel handig want je kan hoge cijfers halen. Arabisch is belangrijk voor handel en reizen in veel landen. Arabisch leren helpt je om met miljoenen mensen te praten die deze taal spreken. Ook is het mogelijk om Arabisch al eerder af te ronden waardoor je één vak minder hebt in je examenjaar.’

Toegankelijk

De lessen zijn eens per week en allemaal online. Daardoor kan iedere student op de eigen school blijven. Dat maakt de deelnamedrempel heel laag. Het aantal leerlingen dat hiervoor kiest groeit dan ook ieder jaar. Inschrijving is mogelijk via de eigen school. Er moet wel een instaptoets gemaakt worden. 

Meer informatie: Arabisch (op afstand) - ROC Nijmegen (roc-nijmegen.nl)