Corona-update: ventilatie op mbo-locaties op orde

01 oktober 2020 12:00

Scholen in het mbo hebben de afgelopen maanden hun ventilatiesystemen onder de loep genomen. Dat blijkt uit een quick scan die de MBO Raad heeft laten uitvoeren. Aanleiding daarvoor is het adviesdocument over ventilatie dat het RIVM eind juli publiceerde in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De scan wijst uit dat er op dit moment geen redenen voor zorg zijn, onderhoud vindt plaats, de systemen voldoen aan de eisen. De scholen kijken naar hoe te handelen wanneer het kouder wordt.

De quick scan is gedaan om in beeld te brengen of de ventilatiesystemen op mbo-scholen inderdaad goed worden onderhouden en functioneren conform de eisen uit de bouwbesluiten. Vrijwel alle scholen hebben er aan meegewerkt Het betreft dus alle gebouwen en locaties van de bij de MBO Raad aangesloten roc’s, aoc’s en vakscholen.

Resultaten op een rij

1. Vrijwel alle scholen hebben de afgelopen maanden hun ventilatiesystemen onder de loep genomen.

2. Vrijwel alle scholen laten hun aanwezige ventilatiesystemen (jaarlijks) professioneel onderhouden. Ook voor gebouwen waar de verhuurder verantwoordelijk is, hebben scholen dit in beeld of hebben informatie hierover opgevraagd bij de verhuurder.

3. De twee specifieke adviezen (voorkomen recirculatie in 1 ruimte en niet gebruiken zwenkventilatoren) uit het advies van het RIVM worden goed opgevolgd: technische maatregelen (uitschakelen of weghalen airco’s en zwenkventilatoren) en/of communicatie naar gebruikers om deze adviezen op te volgen.

4. De twee specifieke adviezen leiden momenteel niet tot aanzienlijke beperkingen bij de inzet van de capaciteit van gebouwen/ruimtes.

5. Gekeken wordt naar wat te doen als het kouder wordt. Ramen/ventilatieroosters kunnen minder makkelijk worden gebruikt en verwarmingssystemen die lucht (deels) recirculeren (warmtewielen) kunnen mogelijk niet worden gebruikt.

6. Ventilatiesystemen worden op een hogere stand gezet om de luchtverversing te intensiveren.

7. Veel scholen hebben naast hun reguliere onderhoud, extra maatregelen genomen zoals het vaker vernieuwen van luchtfilters. Ook hebben veel scholen extra informatie opgevraagd om ventilatie in hun gebouwen verder te verbeteren.

8. De 1,5 meter-richtlijn heeft een lagere bezetting van de gebouwen als gevolg. Ventilatiesystemen kunnen deze bezetting makkelijk aan.

Richtlijnen samen met de werknemersorganisaties

De MBO Raad ondersteunt via het Facilitair Samenwerkingsverband de scholen met kennis en informatie over onder meer thema’s als ventilatie. Daarnaast facilteert de MBO Raad de scholen met richtlijnen, samen met de werknemersorganisaties. De richtlijnen gaan over onder meer over onderwijs en inzet personeel, het gebruik van ruimten, de luchtkwaliteit en mondkapjes. Meest recent verscheen Richtlijnen 2.0 van en voor mbo-scholen in de huidige COVID-19 periode.