Curio shop trekt in de gloednieuwe winkellocatie

11 december 2023 12:00

De Curio shop heeft een nieuwe professionele winkellocatie aan de Wilhelminasingel 33 in Breda. Rob Neutelings, bestuursvoorzitter van Curio, opende deze vandaag. De Curio shop biedt studenten van Curio een realistische leeromgeving. Samen runnen ze de winkel en komen ze in aanraking met alle facetten van het verkoopproces. Van bestellingen invoeren tot marketing, van voorraadbeheer tot boekhouding en van logistiek tot pinbetalingen.

Shop staat voor studenten hub opleidingen en producten. Bij de Curio shop kan iedereen uit Breda en omgeving producten bestellen die studenten tijdens de lessen op de Curio opleidingen maken. Je kunt er terecht voor bijvoorbeeld brood, gebak, bloemen en kant-en-klaar maaltijden, maar ook voor mooie posters en cadeaubonnen voor een schoonheidsbehandeling of kapper. De studenten verzorgen zelf het aanbod, de verkoop en alles wat nodig is om de bestellingen bij hun klanten af te leveren of klaar te zetten voor ophalen. 

Tussen 75 en 150 klanten per week

De Curio shop bestaat nu zo’n twee jaar. Het is zo’n succes dat de winkel uit haar jasje is gegroeid. De shop heeft tussen 75 en 150 bestellingen per week. Vandaar dat Curio shop nu een nieuwe locatie heeft. “We hebben nu de ruimte om producten op te slaan, te koelen en in te vriezen. En we kunnen de orders hier verwerken en inpakken. Ook hebben we een aparte vergader- en stilteruimte. Alles om de praktijkervaring zo echt mogelijk te maken,” vertelt initiatiefnemer en docent Steven Daemen. 

Leren van en met elkaar

De producten in de Curio shop worden aangeleverd door studenten van de bakkersopleidingen, koksopleidingen en andere verzorgende of creatieve opleidingen. Zo biedt dit initiatief een realistische leeromgeving voor veel studenten van Curio. Het is bijvoorbeeld nogal een verschil of je 3 maaltijden voorbereidt in de les of 50 maaltijden moet verzorgen die op tijd klaar moeten zijn voor de verkoop. Daarnaast is het duurzaam. De maaltijden en producten komen goed terecht. Studenten leren in en door de Curio shop van en met elkaar. 

Voorkomen voortijdig schoolverlaten

De Curio shop wordt gerund door studenten uit het oriëntatiekeuzejaar en de succesklas. Beide klassen zijn ingericht om te voorkomen dat studenten school voortijdig verlaten. Bijvoorbeeld omdat ze dreigen vast te lopen, niet kunnen kiezen of juist de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Met deze 2 leervormen kunnen studenten zich in een veilige omgeving oriënteren op hun vervolgstap. Opties bieden voor studenten die dreigen uit te vallen, is belangrijk volgens Rob Neutelings. “Vroegtijdig schoolverlaten heeft vaak negatieve gevolgen voor de jongere. Zonder diploma is het vinden van een baan lastiger en krijg je een lager startsalaris. Daarnaast vergroot het de kans dat een jongere in de problemen komt. Iedere jongere verdient een eerlijke kans, daarom hebben we bij Curio verschillende initiatieven om vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan.”