Debuut studenten Metal Factory op festival

03 april 2023 12:00

Vijf studenten van de mbo-opleiding Metal Factory van het Summa College spelen op het fameuze Roadbruin Festival (20 – 23 april) in Tilburg. Het is voor het eerst dat een studentenband op het metalfestival staat.

Op het Roadburn Festival in Tilburg speelt de crème de la crème van de ‘zwaardere muziek’, zoals de organisatie het zelf noemt. Door een unieke formule trekt het evenement vele duizenden liefhebbers uit Europa: bands spelen eenmalige sets. En muzikanten treden in gelegenheidsformaties op. Onder die laatste categorie valt de formatie Alkahest, gevormd door studenten van de Metal Factory van het Summa College in Eindhoven.

Reeds voor de pandemie besloten Roadburn en Metal Factory – de enige metalopleiding ter wereld – tot een samenwerking. “Dit past in ons streven om de opleiding zo dicht als mogelijk bij het werkveld te brengen”, zegt docent Kevin Quilligan van de Metal Factory. De toekomstige bandleden konden zich via een open inschrijving melden.

Uiteindelijk bleken de studenten Martin Jaramillo (22, gitaar) uit Colombia, Abe Stadhouders (16, drums), Sian Syed (21, basgitaar) uit Deurne, Cheyenne Reudenbach (22, vocalen) uit Duitsland en Konstantin Richter (24, gitaar) uit Duitsland de beste papieren te hebben.

Atmosferische death metal

De afgelopen zes maanden werkten vijf muziekstudenten onder begeleiding van docent Michel Nienhuis intensief aan de set van zogeheten ‘atmosferische death metal’. “We hebben samen zes nummers geschreven”, zegt de Eindhovens-Columbiaanse Martin Jaramillo. “Dat was een bijzondere ervaring, zeker ook omdat het een gezamenlijke prestatie is.” Ze vinden het alle vijf ‘best wel spannend’. Stuk voor stuk traden ze nog niet eerder op zo’n groot festival op.

Eerstejaars Abe Stadhouders (16) was amper aan de studie begonnen, toen hij vorig najaar geselecteerd werd voor het bijzondere optreden. “Het is een heel leerzame ervaring”, zegt hij. Quilligan: “De studenten kwamen de afgelopen maanden als het ware in een snelkookpan terecht. Het is heel snel gegaan.” Begeleider Nienhuis. “Ik ben immens trots op het  resultaat, de groei en het niveau dat deze getalenteerde studenten samen hebben bereikt.”

Het optreden van Alkahest is 22 april vanaf 15.00 uur in zaal Hall of Fame, Burgemeester Brokxlaan 6 in Tilburg.