Dementie staat centraal bij evenement Summa Zorg

18 mei 2022 12:00

Summa College

Summa Zorg & Welzijn in Eindhoven houdt woensdag 25 mei voor het eerst het Human Forever Festival. De volksziekte dementie staat centraal.

Directeur Katinka van Garderen van Summa Zorg & Welzijn aarzelt even. “Wat het belang van Human Forever Festival is?” Er valt een korte stilte. “Dat we er samen voor zorgen dat mensen met dementie menswaardig worden benaderd.”

Summa Zorg & Welzijn aan de Willem de Rijkelaan in Eindhoven staat woensdag 25 mei in het teken van alzheimer. “Het is een ingrijpende ziekte waar in de toekomst steeds meer mensen mee te maken krijgen", zegt Van Garderen. “Omdat wij de verzorgden van de toekomst opleiden, vinden wij het belangrijk om aandacht aan dit onderwerp te besteden.”

Het is eigenlijk een tweetrapsraket. Want in april gaf Teun Toebes uit Best tot twee keer toe op één dag een college over de vreselijke volksziekte. De ruim honderd studenten kregen toen zijn nieuwe boek cadeau. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toebes ook een belangrijke rol speelt tijdens het Human Forever Festival. “We zijn onlangs nog met studenten naar zijn theatershow in Utrecht geweest. Dat was indrukwekkend", zegt Van Garderen.

Inspiratiesessies

Op 25 mei zijn tussen 12.00 en 16.00 uur een reeks activiteiten bij Summa Zorg & Welzijn. Zo is er in de aula een hoofdpodium. Het programma, dat de Eindhovense entertainer Mike Weerts aan elkaar praat, bevat naast meerdere ‘inspiratiesessies’ van Toebes, ook enkele paneldiscussies. Daarbij komen onder meer de thema's ‘Verbinden van generaties’, ‘Veiligheid of vrijheid’ en ‘Langer thuis, wat vraagt dat’ aan de orde. Bovendien is er een reeks workshops, is er een silent disco, worden in de theaterzaal filmfragmenten gedraaid en kan elders in het gebouw onder meer een dementiespel worden gespeeld. 

Tijdens het festival wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen het Summa College en Alzheimer Nederland getekend. “Vanaf september wordt het Alzheimer Café bij ons op school gehouden", zegt Van Garderen. Het biedt studenten van de school ook de mogelijkheid om ervaring op te doen en tijdens de maandelijkse activiteit de handen uit de mouwen te steken.

Laagdrempelig

Thea van den Hurk-Sturme van het Alzheimercafé Eindhoven Zuidoost-Brabant is blij met de nieuwe plek. “We waren al enige tijd op zoek naar een nieuwe locatie", vertelt ze. “Parkeren is lastig geworden bij het DAF Museum, onze huidige plek.” Ze noemt Summa Zorg & Welzijn aan de Willem de Rijkelaan een ‘mooie, laagdrempelige locatie'. “De samenwerking is logisch. Want de studenten die ons in de toekomst komen ondersteunen, zijn tenslotte de verzorgden van de toekomst.”

Tijdens het Human Forever Festival worden ook het zogeheten ‘Viedome Experience Center’ en Summa in de Wijk geopend. Het Nuenense bedrijf Mextal heeft binnen de school een Viedome alarmcentrale en zorgwoning met domotica ingericht. Van Garderen: “Wij mogen die ruimte gebruiken voor de opleiding van onze studenten, terwijl Viadome er jaarlijks enkele trainingen kan houden.”

Het Human Forever Festival, dat als ondertitel heeft ‘Oog voor mensen met dementie’, is woensdag 25 mei van 12.00 tot 16.00 uur bij Summa Zorg & Welzijn, Willem de Rijkelaan 3 in Eindhoven.

Dit verhaal is op woensdag 18 mei 2022 verschenen in Groot Eindhoven.