Kruimelpad
In gesprek met Fleur van Veenendaal
07 juli 2022 12:00Mbo-studenten leggen de vinger steeds vaker op de zere plek merkt Adnan Tekin in gesprek met Fleur van Veenendaal. De Utrechtse student werd geweigerd aan de deur bij een Utrechts café. Tekin: “Mbo’ers die de horeca draaiende houden, worden zelf de toegang geweigerd. Ik ga de werkgevers in de horeca hierop aanspreken.”
Mbo-studenten leggen de vinger steeds vaker op de zere plek merkt Adnan Tekin in gesprek met Fleur van Veenendaal. De Utrechtse student werd geweigerd aan de deur bij een Utrechts café. Tekin: “Mbo’ers die de horeca draaiende houden, worden zelf de toegang geweigerd. Ik ga de werkgevers in de horeca hierop aanspreken.”
Fleur van Veenendaal strijdt sinds kort voor de rechten van mbo-studenten. De afgelopen maand werd ze het toonbeeld van discriminatie in het Utrechtse studentenleven. De 18-jarige mbo-student werd de toegang geweigerd bij een Utrechts studentencafé omdat ze geen collegekaart van het hoger onderwijs kon tonen. Wat volgde was een reeks aan optredens in verschillende media. Inmiddels heeft de gemeente Utrecht een meldpunt geopend voor discriminatie van mbo-studenten in de Utrechtse horeca en zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de minister van Onderwijs.
Fleur begrijpt er niets van dat opleidingsniveau geen wettelijk beschermde discriminatiegrond is en dat ze als mbo-student dus niet gewoon naar een studentencafé kan gaan op een studentenavond. “Ik voelde me op dat moment op mijn plek gezet bij mijn vrienden die wel naar binnen mochten. Dat vond ik echt vervelend. Het is raar dat horeca dit blijkbaar mogen doen.”
In het dagelijks leven merkt Fleur vaker dat mbo-studenten verschillend behandeld worden. “De helft van mijn vrienden doet vwo of universiteit en er zijn ook wel van die types die vinden dat er verschil moet zijn. Daar ben ik dan heel duidelijk in: je bent niet intelligenter dan ik ben. Misschien leer je op een hoger niveau, maar dat betekent niet dat meer kennis hebt. Ik leer praktisch.”
Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, staat regelmatig in contact met de minister van Onderwijs en leden van de Tweede Kamer over thema’s in het mbo, zoals discriminatie. “Uit wat Fleur nu meemaakt blijkt dat er nog een heel lange weg te gaan is voor mbo-studenten om volledig mee te doen aan het studentenleven. Uit het meldpunt van de gemeente Utrecht blijkt ook dat jij niet de enige bent die dit overkomt. Ik ben blij dat jongeren zoals jij opstaan en zich uitspreken. Je kwam heel krachtig over in de media-optredens. Omdat het jou zelf is overkomen. Je bent eigenlijk een mbo-activist, Fleur!”
Fleur: “Dat hoor ik nu wel vaker! Ik vind het ook belangrijk dat dit meer gaat leven, ook onder studenten zelf. Mbo’ers horen erbij.”
Tekin: “Als je ziet wat de samenleving nodig heeft, zijn dat echte vakkrachten. Anders kunnen we in Nederland de maatschappelijke transities niet aan. Mbo’ers die notabene de horeca draaiende houden, worden zelf de toegang geweigerd. Ik ga de werkgevers in de horeca hierop aanspreken. Fleur, je hoort van mij!”