Overheid, houd publiek onderwijs overeind

24 maart 2022 12:00

Door de onverwachte Oekraïense vluchtelingenstroom neemt het belang van een goede publieke infrastructuur voor onderwijs voor nieuwkomers alleen maar toe, vindt de MBO Raad. Adnan Tekin, voorzitter: "Voor vluchtelingen is het van het grootste belang dat ze snel en goed bijvoorbeeld de taal kunnen leren en wegwijs raken in onze samenleving. Simpelweg om te aarden en als ze kunnen, aan de slag te gaan. Daarom: overheid, help de mbo-scholen om dit onderwijs als publieke voorziening overeind te houden.”

Regionale opleidingen centra (roc’s) zien al jaren met lede ogen aan hoe het publieke aanbod van inburgering verder verschraalt. “Terwijl het aantal nieuwkomers alleen maar toeneemt en goede inburgering enorm belangrijk is om mee te kunnen doen in onze samenleving en op de arbeidsmarkt.” De verschraling heeft mede als oorzaak dat inburgering 9 jaar geleden als publieke voorziening helemaal is overgeheveld ‘naar de markt’. “En daarmee is het een verdienmodel geworden,’ zegt Tekin. “Inburgeringstrajecten moeten nu worden aanbesteed en dat betekent in de praktijk dat de roc’s nauwelijks nog kunnen meedoen. Dat komt omdat de investeringen voor een roc voor dit soort onderwijstrajecten om tal van redenen, waaronder cao-afspraken, hoger zijn dan voor andere aanbieders. Bovendien willen we een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen met een combinatie van inburgering en beroepsonderwijs. Belangrijk, want het gaat hier om mensen die we zo goed mogelijk moeten faciliteren om een nieuw leven op te bouwen in ons land. De kans bieden op een baan, een bestaan. Dat vinden we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Het mbo staat klaar om maatwerk te leveren met perspectief

De plotselinge komst van Oekraïense vluchtelingen laat de noodzaak van een publieke infrastructuur voor onderwijs voor nieuwkomers dubbel en dwars zien. Tekin: “Oekraïners hebben geen inburgeringsplicht, maar dat betekent niet dat taal en een beetje wegwijs worden in de samenleving dan minder belangrijk zijn. De overheid doet nu een beroep op het mbo om die scholing mogelijk te maken. En dat willen we ook: we weten dat een combinatie van taal en over ons land leren en dan beroepsonderwijs de meeste kans op succes biedt. Dan slaan we twee vliegen in één klap, ook voor werkgevers die zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. Het mbo staat dus klaar, om maatwerk te leveren, met perspectief. Een vluchteling die graag zo snel mogelijk terug wil naar de Oekraïne, vraagt andere begeleiding dan een vluchteling die langer zal blijven.” Wat de MBO Raad betreft, is daarmee ook het moment gekomen voor het kabinet om een publieke voorziening voor dit type scholing te omarmen. “De wereld is in beweging, we hebben met herkenbaar en goed toegankelijk inburgerings- en beroepsonderwijs ook zorg te dragen voor nieuwkomers die hier al zijn of gaan komen uit andere landen dan de Oekraïne. In het coalitieakkoord verwijst het kabinet daar ook naar: de regering wil de positie van regionale opleidingscentra onder meer op dit punt versterken. Laten we daar dan niet mee wachten, de actualiteit vereist gewoon doorpakken, nu. En scholing voor nieuwkomers, of ze nu inburgeringsplichtig zijn of niet, te zien als een investering in een toekomst.”