Koningin Máxima steekt mbo hart onder de riem met werkbezoek

19-11-2020

Koningin Máxima heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan MBO Utrecht. De kleinschalige Utrechtse onderwijsinstelling was namens het mbo gastvrouw van het werkbezoek. De koningin ging in gesprek met bestuurders, studenten en docenten over de effecten van de coronapandemie op het onderwijs, stages en het welzijn van docenten en studenten. Een hart onder de riem voor de hele mbo-sector, die de afgelopen maanden met enorme veerkracht studenten het best mogelijke onderwijs biedt.

De impact van de coronamaatregelen op het middelbaar beroepsonderwijs is groot. De ruim 500.000 studenten kunnen beperkt naar school voor praktijklessen in aangepaste vorm en zijn aangewezen op veel online onderwijs. In een aantal sectoren is een nijpend tekort aan stageplaatsen ontstaan, waardoor studenten die straks hard nodig zijn op de arbeidsmarkt niet hun benodigde praktijkervaring kunnen opdoen.

Joany Krijt, voorzitter college van bestuur blikt terug: “We hebben de koningin een breed beeld kunnen geven van de uitdagingen van MBO Utrecht. Het werken en studeren in coronatijd valt studenten en medewerkers soms zwaar. Daarom is het werkbezoek voor iedereen in het mbo een opsteker en een erkenning voor de veerkracht en creativiteit.”

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: “Dit werkbezoek is een prachtige manier om zichtbaar te maken hoe belangrijk het mbo ook in crisistijd is voor samenleving en arbeidsmarkt. En ik ben zo trots op iedereen in het mbo die dit elke dag mogelijk maakt.”

Creatieve stagevorm: werkbezoek koningin levert praktijkuren op

Koningin Máxima kreeg bij MBO Utrecht een proeverij van het mbo-onderwijs in coronatijd: een online les, een praktijkles in een gehalveerde groep. Een ander programmaonderdeel was een virtueel rondetafelgesprek, dat volledig werd opgenomen, geregisseerd en via livestream gedeeld door studenten podium- en studiotechniek. Het bezoek van de koningin stelden hen in staat op een creatieve manier praktijkuren te maken in een gestimuleerde stage-omgeving.

Mbo-student Femke Bakker had laatste woord

Femke Bakker, student evenementenorganisatie en marketing, mocht de laatste vraag stellen aan koningin Máxima voor de vlog die zij van het koninklijk werkbezoek maakte. Ze vroeg wat de koningin de mbo-studenten wilde meegeven in deze tijd. ”Ik vond het zo tof dat ze alle mbo-studenten een toi toi toi wenste en onder de indruk was van wat ze vandaag gezien heeft. Ze was heel geïnteresseerd in hoe het onderwijs nu gaat en hoe het zit met stages. Ik vond haar heel betrokken.”