Lancering Hospitality Pact

27 juli 2023 12:00

De MBO Raad en organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen. Daartoe hebben ze op 29 juni het ‘Hospitality Pact’ gelanceerd. Met het pact spreken alle deelnemende partijen naar elkaar uit samen te willen werken aan duurzame oplossingen voor de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Tegelijkertijd met de lancering vond de aftrap plaats van ‘Be My Guest’; de landelijke campagne met bijbehorend platform om jongeren te inspireren en faciliteren in de mogelijkheden van de hospitality sector. Deze campagne versterkt de campagnes van de afzonderlijke branches. In de startfase ligt de focus vooral op het enthousiasmeren van talenten binnen vmbo en mbo. Aansluitend vindt verbreding plaats naar talenten in het hbo.

Maatschappelijke verbinding

Het pact biedt betrokkenen een ‘kompas’ om actief te werken aan onderzoek en beleid, gericht op goed werkgeverschap, sterk beroepsonderwijs, een infrastructuur voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en arbeidsmarktpromotie. Samenwerken en innoveren zijn noodzakelijk voor een succesvolle toekomst van de sector. De gastvrijheidsindustrie is belangrijk voor de Nederlandse economie en samenleving, want naast verdienvermogen en werkgelegenheid, bevordert deze sector de leefbaarheid en welzijn door bij te dragen aan maatschappelijke verbinding en cohesie. En wie in de gastvrijheidsindustrie werkt, ontwikkelt sociale skills die overal gevraagd zijn.

Sleutel tot gouden toekomst

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de sleutel tot een gouden toekomst voor onze studenten. Zij worden door praktijkervaringen optimaal voorbereid op de dynamische arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Door samen met het bedrijfsleven op te trekken, zoals gebeurt bij het ondertekenen van het Hospitality Pact, kunnen we de vaardigheden, kennis en expertise van beide werelden combineren, waardoor onze studenten profiteren van relevante en actuele onderwijsprogramma's. Daarbij is er een belangrijke rol weggelegd voor mbo-scholen in de regio. Zij zijn samen met regionale partners aan zet om te zorgen voor de beste kansen voor onze studenten om te excelleren in hun vak.’

Jong talent – Be My Guest

De sector biedt tal van mensen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Er zijn kansrijke en uitdagende loopbanen voor ieder hospitality talent. Dat willen we laten zien met de campagne en het platform Be My Guest, waarbij de focus ligt op jongeren en hun ouders. Met uitdagende content laten we zien dat werken in de sector een echt vak is. En dat werknemers in de hospitality-branche een leven lang met plezier leren en zich (verder) kunnen ontwikkelen. Het platform is te bezoeken op bemyguest.nu

Initiatiefnemers Hospitality Pact

Het Hospitality Pact is opgesteld onder regie van de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidseconomie en wordt gedragen door de werkgeversorganisaties Koninklijk Horeca Nederland, ANVR, HISWA-RECRON, CLC-VECTA, Veneca, de MBO Raad en het HBO, werknemersorganisatie FNV Horecabond en een collectief van landelijk opererende bedrijven, met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken.