Mars als eerbetoon aan veteranen

01 maart 2023 12:00

Maar liefst 23 studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) van Summa Veiligheid in Eindhoven lopen begin maart van Nieuwdorp naar Eindhoven. Met de mars Boots on the ground (200 kilometer), zamelen studenten geld in voor de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit (OVA).

Het idee is afkomstig van studenten Ruben Lindenhovius (19) uit Eindhoven en Sterre van den Boogaard (20) uit Helmond. Ze bezochten vorig jaar met school de Invictus Games in Den Haag, een wedstrijd van veteranen-sporters. “We raakten erg onder de indruk van de verhalen van de veteranen”, vertelt Van den Boogaard. “We  kwamen op het idee iets te doen voor deze groep”, vult Lindenhovius aan. Het werd een sponsorloop. Met Boots on the ground vragen studenten aandacht voor veteranen met PTSD/PTSS

Blij met initiatief

Militair instructeur sergeant-majoor Raimondo Bogaars is blij met het initiatief. “Ik vind het heel mooi dat dit initiatief van de jongeren zelf komt.” De zogenoemde fysieke verplaatsing past ook in het curriculum van de VeVa. Voor hun opleiding gaan de VeVa-studenten regelmatig op bivak, houden ze regelmatig een mars. Het initiatief past dan ook probleemloos in het lesprogramma.

In overleg met docent sergeant-majoor Raimondo Bogaars besloten de studenten een mars van maar liefst 200 kilometer op poten te zetten. “Ik heb de jongeren in contact gebracht met de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit (OVA) in Doorn”, vertelt hij. “Ze zijn zo blij met de sponsorloop dat ze hun medewerking aan het project verlenen.” Niet alleen OVA is van de partij, ook defensie ondersteunt Boots on the ground met onder meer voertuigen.

Militaire geschiedenisles

Met Boots on the ground vragen studenten aandacht voor veteranen met PTSD/PTSS. Student Sterre van den Bogaard: “We houden tijdens de mars ook dagelijks activiteiten met een link met veteranen en militaire geschiedenis. Bijvoorbeeld door het bevrijdingsmuseum Zeeland en militaire begraafplaatsen in Bergen op Zoom en Breda te bezoeken, te overnachten op Vliegbasis Woensdrecht én te overnachten in veteranenhuis Ouwe Stomp in Den Bosch.”

De stichting OVA is blij met het initiatief van de Eindhovense VeVa-studenten. Secretaris Christa Oppers-Beumer: “Het is geweldig dat de studenten zelf een activiteit opzetten om daarmee geld in te zamelen voor veteranen en hun families.  Het meest waardevol is echter het feit dat ze hiermee respect tonen en aandacht vragen voor alle veteranen. De waardering die daar uit spreekt is hartverwarmend en juist in deze roerige tijden een voorbeeld voor velen.”