Onderhandelaarsakkoord cao mbo 2022-2023

02 juni 2022 12:00

De MBO Raad en de werknemersorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv en FNV Overheid zijn op 2 juni jl. met elkaar een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao mbo overeengekomen, met een looptijd van (met terugwerkende kracht) 1 mei 2022 tot 1 juni 2023. Gabe van der Zee, bestuurslid MBO Raad en woordvoerder namens de werkgevers: “We hebben met de vakbonden goed samengewerkt om te komen tot onder andere een antwoord op de stijging van de kosten die werknemers raken in het woon-werkverkeer en in de dienstreizen. Speerpunt in de nieuwe cao is ook samen verder werken aan duurzaam inzetbaarheidsbeleid en te onderzoeken wat nodig is om nieuwe en huidige werknemers in te zetten voor Leven Lang Ontwikkelen dat steeds meer vorm krijgt in het mbo.”

Loonontwikkeling en looptijd

Per 1 juli 2022 worden de salarissen structureel verhoogd met 4,2%. Daarnaast ontvangt elke fulltime medewerker 2022 een eenmalige uitkering van 600 euro bruto. Bij een arbeidsovereenkomst in deeltijd wordt dit bedrag naar rato van het dienstverband uitbetaald.

Carrièreperspectief en een passende salarisstructuur

In eerdere cao’s constateerden sociale partners al dat er extra middelen en afspraken met het ministerie van OCW nodig zijn om werknemers in het mbo meer perspectief te kunnen bieden in hun ontwikkeling. Hierover voeren ze overleg met het ministerie. Vooruitlopend op de uitkomsten spraken  ze eerder af dat het aandeel LC-docenten en hoger in 2021 niet zou afwijken van 2020. Sociale partners gaan deze afspraak evalueren.

Duurzame inzetbaarheid

Sociale partners vinden het belangrijk dat alle werknemers werkzaam in het mbo gezond en gemotiveerd hun loopbaan kunnen doorlopen. Om duurzaamheidsbeleid sectoraal en op mbo-scholen voor alle werknemers een extra impuls te geven, starten sociale partners, via het onderwijsarbeidsmarkt SOM, het programma Duurzame Inzetbaarheid, met de subsidie die het ministerie van SZW hiervoor beschikbaar stelt.

Specifiek voor de groep oudere werknemers vinden sociale partners het wenselijk om een extra keuzemogelijkheid in de huidige seniorenregeling te bieden. De werknemer kan er nu ook voor kiezen om vijf jaar vóór de AOW-leeftijd (nu 62 jaar) 0,2 fte minder te gaan werken, met behoud van een deel van het salaris.

Verplaatsingskostenregeling

Sociale partners willen de huidige verplaatsingskostenregeling, met afspraken over kosten woon-werkverkeer, dienstreizen en verhuiskosten, aanpassen en komen tot een regeling die duurzaamheid stimuleert. In aanloop daarnaartoe wordt de huidige regeling aangepast met een verhoging van de kilometervergoeding voor woon-werkverkeer en dienstreizen en een vereenvoudiging van de verhuiskostenregeling.

Leven Lang Ontwikkelen

De mbo-sector heeft, zo blijkt ook uit het coalitieakkoord, een hoofdrol in leven lang ontwikkelen. LLO-trajecten bieden veel kansen voor de mbo-sector, en voor huidige werknemers en toekomstige werknemers. Sociale partners zetten het eerder gestarte traject voort om in beeld te brengen wat nodig is om nieuw en toekomstig personeel optimaal in te kunnen zetten voor deze trajecten en verkennen welke inzichten om een cao-oplossing vragen.

Overige afspraken

Thuiswerkregelingen

Sinds corona is het werk op mbo-scholen deels veranderd. Mbo-scholen anticiperen hier onder andere op door thuiswerkregelingen af te spreken. Sociale partners hebben afgesproken dat iedere mbo-school een thuiswerkregeling heeft of deze gedurende de looptijd van de cao opstelt.

Karakter cao mbo

In de huidige cao mbo is het karakter van de cao niet vastgelegd. Om helderheid te verschaffen hebben sociale partners afgesproken dat de cao mbo een minimumkarakter kent (afwijken ten gunste van de werknemer mag) met een aantal standaardbepalingen (afwijken mag niet).

Wetgeving gebonden afspraken

Het betaald ouderschapsverlof wordt gewijzigd vanwege de vergoeding die het UWV aan werkgevers geeft wanneer een werknemer ouderschapsverlof geniet. Aanpassingen vanwege de implementatie van de richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden worden doorgevoerd.

Specifiek voor mbo-scholen met voortgezet onderwijs

Ook mbo-scholen met vo ontvangen extra middelen die in het Onderwijsakkoord zijn afgesproken voor primair en voortgezet onderwijs. Sociale partners maken afspraken over de besteding van deze middelen conform de bedoeling van afspraken in de sector vo.

Onderzoek behoefte collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering

Sociale partners gaan onderzoeken wat de behoefte is aan een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de sector mbo.