
Kruimelpad
'Qua duurzaamheid loopt het mbo voorop'
08 september 2022 12:00Adnan Tekin is voorzitter van de MBO Raad. Het thema duurzaamheid heeft bij hem thuis al langer een voet tussen de deur. Op het dak liggen zonnepanelen, de muren zijn geïsoleerd, er is dubbelglas en er wordt elektrisch gekookt. En met een beetje tegenzin douchen ook zijn kinderen tegenwoordig minder en korter. “Qua duurzaamheid loopt het mbo voorop.”
“Het mbo heeft zich gecommitteerd aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. Dat betekent onder andere dat de scholen in hun gebouwen het energieverbruik terugdringen en onderweg zijn naar nul gebouwgebonden CO2-uitstroot. Veel van de gebouwen zijn redelijk nieuw, maar zeker niet allemaal. Het blijft dus wel een uitdaging. Als MBO Raad hebben we samen met de Vereniging Hogescholen voor de mbo’s en hbo’s een monitoringsapp laten ontwikkelen die gaat meten hoever we hierin zijn en hoe we ons nog kunnen verbeteren. Hiermee lopen we als sector echt voorop.”
Regie
“Een goede ontwikkeling is verder dat de overheid met een subsidieregeling komt voor sectoren met maatschappelijk vastgoed. Dat zal niet toereikend zijn, maar het is wel een eerste begin. Bovendien zie ik bij provincies en gemeenten initiatieven ontstaan, en ook elk ministerie is actief op het gebied van duurzaamheid. De urgentie wordt breed gevoeld, maar ik zou wel willen zeggen: pak daar eens regie op, kijk eens wat er al is en creëer massa.”
Beroepsdiploma
“We hebben onder meer leven lang ontwikkelen voor de energietransitie als prioriteit aangemerkt. Heel belangrijk, de energietransitie zal voornamelijk door mbo’ers moeten worden opgepakt, die vakmensen moeten er wel zijn. We leiden ze op in het initiële beroepsonderwijs. En werkenden kunnen we her- of omscholen. Daarvoor gaan we doorlopende leerlijnen maken. Eerst je beroepsdiploma halen. En dan later met korte cursussen van twee weken tot een paar maanden her- of bijscholen.”
Wisselwerking
“Een deel van de jongeren ziet de waarde van een beroepsopleiding, maar bij een vrij grote groep zijn we ondanks alle aandacht toch nog een blinde vlek. Ik hoorde laatst van een mevrouw dat het haar niet lukte om een betaalbare loodgieter te vinden. Maar haar kinderen mogen het niet worden. Dat oude vooroordeel speelt nog steeds, terwijl er zoveel voor het mbo te zeggen is. Ik denk dat als mensen een mbo-school binnenstappen, ze dat ook zien: de wisselwerking met het bedrijfsleven, de interessante opleidingen, de carrièreperspectieven voor vakmensen. Gelukkig kunnen we nu ook weer open dagen op locatie organiseren, dat is altijd een prima manier geweest om studenten te interesseren. Door corona hebben we dat wel gemist.”