Kruimelpad
VO-raad-voorstel recept voor teleurstellingen
23 maart 2022 12:00De MBO Raad kan het voorstel van VO-raad-voorzitter Hagoort om jongeren uit het voortgezet onderwijs over te laten stappen naar het beroepsonderwijs op basis van een voorlopig diploma niet steunen. Adnan Tekin, voorzitter: ‘Dat is echt een recept voor teleurstelling. Jongeren die een beroepsopleiding willen volgen, hebben een goede basis nodig om het gevraagde niveau aan te kunnen. Ontbreekt die, dan is het risico op bijvoorbeeld uitval groter. Bovendien heeft de overheid maatregelen genomen die het vo-leerlingen makkelijker maakt om dit jaar een diploma te halen.”
VO-raad-voorzitter Hagoort lanceerde zijn plan om examenleerlingen die door corona niet ver genoeg zijn met alle vakken om hun diploma te halen, toch al voorwaardelijk naar het beroepsonderwijs of de universiteit te laten gaan vanochtend in de media. Hagoort benoemt in het AD onder meer als grote zorg dat leerlingen in hun sociaalemotionele ontwikkeling achterblijven en structuur missen: “We mogen geen enkele leerling een mislukte schoolcarrière aandoen doordat diegene zijn draai niet meer kan vinden.” Tekin deelt de zorgen van de VO-raad-voorman, maar zet tegelijk vraagtekens bij de voorgestelde oplossing. “Het gaat hier om jonge mensen die veel voor de kiezen hebben gekregen de afgelopen jaren. Juist de combinatie van geen volledig diploma omdat een paar vakken niet gehaald zijn én de sociaal-emotionele achterstand, maakt dat het extra belangrijk is deze leerlingen in een vertrouwde onderwijs-omgeving te laten bijkomen. Dat voorkomt teleurstellingen en het risico op uitval. De overstap naar het beroepsonderwijs is al een grote stap, die vraagt veel en een achterstand loop je niet zomaar in. Het mbo is ook geen reparatieonderwijs.”
Overstap mbo-hbo geen vergelijking
Wat Tekin betreft gaat de vergelijking die Hagoort trekt met de onder druk van corona versoepelde overstap van mbo’ers naar het hbo mank. De MBO Raad en de VH hebben goede afspraken gemaakt voor mbo’ers die willen overstappen naar het hbo maar nog niet een volledig diploma hebben. “Uiteraard gelden afspraken voor voorwaardelijke toelating alleen nu, vanwege de bijzondere coronaomstandigheden. Mbo’ers moeten binnen een aantal maanden tijd alsnog hun diploma halen, anders moeten ze stoppen met de hbo-opleiding. Ze doen dus tijdelijk een dubbele studie. Het verschil is dat zij al ouder zijn, rond de 20 én het beroepsonderwijs kennen. Het mbo kent ook geen vast examenmoment.” In het voortgezet onderwijs is dat anders en zijn de exameneisen voor leerlingen door corona bovendien versoepeld. “Een extra herkansing bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om een vak niet mee te laten tellen.” Tekin reikt het voortgezet onderwijs graag de hand om te kijken naar andere oplossingen. “Laten we bijvoorbeeld samen realistisch werk maken van sterker beroepsonderwijs met goede en soepele mogelijkheden voor jongeren om van het voortgezet onderwijs naar het mbo over te gaan, met goede begeleiding in beroepskeuze en loopbaan. Op basis van kennis en kunde die ze verder kan brengen. Dat is het beste recept om te slagen, nu maar ook straks in de beroepsopleiding.”