Stembureaus Apeldoorn blij met 225 mbo-studenten

25 februari 2021 12:00

Vanwege het coronavirus zijn de komende Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart op een aantal vlakken net even anders dan eerdere edities. Opgeteld zijn er in ieder geval meer vrijwilligers nodig, landelijk zo’n zeventigduizend. Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, stelde de inzet van mbo- en hbo-studenten voor als wezenlijk deel van de oplossing.

Tijdens deze verkiezingen is het voor mensen die tot de coronarisicogroepen behoren mogelijk om al op maandag 15 of dinsdag 16 maart te gaan stemmen. Dit betekent dat er ook die dagen vrijwilligers nodig zijn op de tien stembureaus in de gemeente Apeldoorn die dan zijn geopend. “Daar staat tegenover dat er ook wat locaties afvallen, omdat ze niet coronaveilig te maken zijn”, vult burgemeester Ton Heerts aan. Al vanaf de zomer wordt rekening gehouden met een aan corona aangepaste uitvoering van de verkiezingen, waarvoor onder andere meer vrijwilligers nodig zijn. Wanneer na een hoopvol begin van het studiejaar 2020/21 de scholen weer in beperking raken en stages vervallen, komt een aantal dingen bij elkaar. Heerts: “Zo kwam de gedachte op of we mbo- en hbo-studenten in het kader van burgerschap of van hun opleiding niet iets rondom de verkiezingen konden laten doen. Van ondersteuning van de stembureaus tot volwaardige stages, of delen ervan. Waarmee je bovendien de studievertraging kunt beperken.”

Veiligheidsacademie

Snel volgde overleg tussen alle betrokken organisaties. Die bleken het onmiddellijk volledig met elkaar eens te zijn: dit was een superidee, iedereen ging er meteen werk van maken. In de gemeente Apeldoorn mondde dat onder andere uit in de deelname van 225 mbo-studenten, vertelt Jos van Deursen, voorzitter college van bestuur van Aventus: “Op maandag en dinsdag betreft het telkens veertig studenten van de Veiligheidsacademie. Voor woensdag 17 maart levert deze opleiding er zelfs honderdvijftig. Die worden nog aangevuld met vijfenzeventig studenten van andere opleidingen, zoals marketing, entreeschool, detailhandel en toerisme. Dat we zoveel studenten hiervoor hebben kunnen losweken - ze hebben natuurlijk ook nog andere verplichtingen – stemt mij trots.” Door de inzet van de studenten kunnen stemgerechtigden in Apeldoorn vlot en veilig hun stem gaan uitbrengen.

Context

Van Deursen verwacht dat alles tijdens de verkiezingsdagen soepel zal verlopen: “Er is een prima samenwerking met de projectleider van de gemeente. Iedereen kent zijn taken en is goed voorbereid. Ook wat het naleven van de coronaregels betreft, staat alles goed op de kaart.” Aventus zet sterk in op de fysieke participatie van studenten tijdens de drie stemdagen. Van Deursen: “Maar we willen studenten voorafgaand in de lessen burgerschap ook meenemen in hoe verkiezingen in Nederland in elkaar steken. Zodat ze ook context krijgen bij wat ze gaan doen.” Deze lessen richten zich overigens niet alleen op de studenten die half maart op de stembureaus aanwezig zullen zijn. Het thema verkiezingen/democratie heeft immers voor alle studenten maatschappelijke relevantie.

Vaccinatielocaties

“Het coronavirus is verschrikkelijk”, zo besluit burgemeester Heerts. “Tegelijkertijd is het wel slim om te kijken of je de omstandigheden die erdoor ontstaan voor studiedoeleinden zou kunnen inzetten. Waarmee je bovendien de studievertraging kunt beperken. Wat we nu bij deze verkiezingen doen, gaan we met hulp van studenten bijvoorbeeld ook realiseren op de in te richten vaccinatielocaties in Apeldoorn.”

#mboinhetstemburo

De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk mbo-studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers te participeren bij de stembureaus. Zo kunnen mbo-scholen de verkiezingen integreren in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. Het doel van burgerschap in het mbo is onder meer studenten ondersteunen in hun ontwikkeling als kritische burger. Veel scholen hebben daarvoor mooie initiatieven gekoppeld aan de verkiezingen. In de aanloop naar 17 maart belichten we hier op onze site wekelijks een van deze initiatieven.