MBO Raad wil structurele financiering en wettelijke taak inburgering

13 april 2023 12:00

In aanloop naar het commissiedebat over inburgering en integratie van donderdag 13 april doet de MBO Raad de dringende oproep voor een structurele investering in de onderwijsroute voor inburgeraars. ‘Als er nu geen actie wordt ondernomen kunnen veel mbo-scholen de onderwijsroute na 2025 niet meer aanbieden. Dat is wat ons betreft een zeer onwenselijke en onverantwoorde situatie. Zonder onderwijsroute kunnen statushouders en inburgeraars hun potentieel niet waarmaken en dreigen ze buiten het onderwijssysteem te vallen’, zegt MBO Raad voorzitter Adnan Tekin.

Korte looptijd

Sinds 2022 kunnen statushouders inburgeren door een zogenoemde onderwijsroute te volgen. Deze inburgeringsroute duurt gemiddeld anderhalf jaar en bereidt inburgeraars voor op doorstroom naar een mbo-, hbo- of wo-opleiding in het reguliere onderwijs. De opdracht om de onderwijsroute aan te bieden wordt, net als bij de andere leerroutes binnen de inburgering, aan scholen verstrekt via aanbestedingen. Het gebrek aan voldoende, structurele financiering maakt dat de onderwijsroute niet goed van de grond komt. Afspraken tussen onderwijs en gemeenten zijn slechts voor één of een klein aantal (pilot)groepen of voor een korte looptijd van twee tot drie jaar.

Investeringen in de onderwijsroute

Deze situatie is voor veel scholen niet houdbaar, stelt Tekin, ‘Na aanhoudende signalen vanuit het veld heeft minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aanvullende middelen beschikbaar gesteld voor de periode tot en met 2025. Daar waar onderwijsinstellingen de afgelopen tijd hebben geïnvesteerd in aanbod van de onderwijsroute, dreigt dit na 2025 weer te worden afgebouwd als de bekostiging onvoldoende is. Als meedoen aan de samenleving écht prioriteit heeft bij het kabinet, moet er worden gezorgd voor een structurele financiering voor de onderwijsroute, waardoor er zekerheid wordt geboden aan onderwijsinstellingen en gemeenten die hebben geïnvesteerd in de opstart hiervan.’

Wettelijke opdracht

Daarnaast willen de mbo-scholen een wettelijke taak voor inburgering voor het publiek bekostigd onderwijs. ’Dit is belangrijk zodat er een structurele borging blijft van de onderwijsroute na 2025. Daarnaast sluit het aan bij de ambitie in het regeerakkoord om roc’s te versterken als opleidingscentra waarbinnen nieuwkomers vanaf de eerste dag leren en integreren’, aldus Tekin.

Participeren in de maatschappij

Een van de pijlers van de Wet inburgering 2021 is dat inburgeraars snel en volwaardig moeten kunnen participeren in de maatschappij. Daar waar de onderwijsroute inmiddels is opgestart, zien we positieve resultaten. In de meeste gevallen wordt de route aangeboden vanuit een publieke onderwijsinstelling. Dit maakt het voor inburgeraars makkelijker om in te stromen in het Nederlandse onderwijsstelsel. Tekin: ‘De onderwijsroute biedt inburgeraars die de potentie hebben om een opleiding te volgen in Nederland een hele mooie kans op een goede, passende plek in de samenleving en daarmee op duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Dit komt mede doordat mbo-instellingen tijdens het inburgeringstraject al zicht krijgen op wat een inburgeraar nodig heeft om succesvol door te stromen naar een vervolgopleiding. Zo willen we nieuwkomers dezelfde kansen bieden als alle andere mensen in Nederland’.

Lees hier het gehele statement van de onderwijsorganisaties over de onderwijsroute.