Waarschuwing: nepnieuws over Corona

04-03-2020

De MBO Raad waarschuwt voor nepnieuws; op dit moment circuleren op social media nepberichten over Corona-besmettingen op mbo-scholen.

Hoe zijn de nepberichten te herkennen?

De berichten zijn in de vormgeving bijna niet van echt te onderscheiden door het gebruik van de logo’s van betrouwbare landelijke en regionale nieuwsbronnen. Bij het lezen van de berichten valt op dat ze inhoudelijk ongeloofwaardig en onzorgvuldig geschreven zijn. De nepberichten zijn dus te herkennen aan de schrijfstijl. Bovendien worden de berichten verspreid als gefotoshopte screenshots.

Hoe handelen scholen?

Scholen zullen bij een eventuele besmetting op een locatie altijd eerst zelf, al dan niet samen met de GGD, en rechtstreeks de studenten, hun ouders en medewerkers informeren. Dat doen de scholen zorgvuldig en feitelijk, inclusief richtlijnen over hoe te handelen. Daarnaast zullen scholen de eigen website inzetten voor het delen van informatie en kennis over het virus en informeren van de omgeving van een locatie.

Vragen?

Bij twijfel of vragen over de juistheid van een nieuwsbericht kunnen studenten en/of hun ouders en medewerkers het beste direct contact opnemen met de school zelf. Ook kunt u de nieuwsbron die gebruikt wordt checken of het bericht daar inderdaad vandaan komt.