Oproep: investeer in scholing nieuwkomers

15 april 2022 12:00

De Kamer debatteert woensdag 20 april met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over inburgering en integratie. De MBO Raad roept de Kamer en de minister op om woorden om te zetten in daden en met haar inburgeringsbeleid te investeren in de grote uitdagingen in onze samenleving: krapte op de arbeidsmarkt, kansenongelijkheid in onderwijs en arbeidsmarkt en een toenemende kloof tussen verschillende groepen.

Adnan Tekin, voorzitter: “Zorg nu voor voldoende middelen en maak van de onderwijsroute een publieke voorziening met als brede maatschappelijke opdracht: integratie, arbeidsmarktkwalificatie en duurzame participatie in onze samenleving zodat nieuwkomers hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten.”

Nog teveel mensen ‘komen er niet tussen’

De ontwikkeling van onze samenleving is onlosmakelijk verbonden met de economische ontwikkeling van ons land. De grote krapte op de arbeidsmarkt voor onder meer de aanpak van vraagstukken als de energietransitie, kan verstrekkende gevolgen hebben voor onze economie en samenleving. Tekin: “Nog teveel mensen in ons land ‘komen er niet tussen’ en staan onnodig langs de kant, waaronder veel inburgeringsplichtige nieuwkomers. Vertraging of stilvallen van de economische ontwikkeling, betekent vertraging of stilvallen van de ontwikkeling van samenleving. Met risico’s als vergroten van de polarisatie, oplopen van achterstanden en een sterkere tweedeling in de maatschappij. Deze rode vlaggen vragen om actie!”

Diploma behalen is echte integratie

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepleit in haar visie op integratie een beleid dat is gericht op het inlopen van achterstanden en gelijkwaardige kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt voor alle groepen met achterstanden. Tegelijk signaleert de minister dat er onder nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond nog een grote afstand tot de arbeidsmarkt is. Tekin: “Die signalering onderstreept de urgentie van investering door de overheid in juist scholing van deze groep. De nieuwe inburgeringswet zet in op het leren van de taal, aan het werk zijn en actief deel te nemen aan onze samenleving. Echte integratie dus, waarvoor het behalen een Nederlands diploma de beste basis biedt.”

Mogelijkheden bieden om mee kunnen doen betekent minder druk op de collectieve zorg van de samenleving voor groepen in een kwetsbare positie. En minder risico op het oplopen van achterstanden die nooit meer kunnen worden ingelopen en op een uitzichtloos bestaan aan de randen van onze samenleving.

Tekin: “Dagelijks groeit de overtuiging dat kansengelijkheid in ons land een recht is van ieder mens. Nieuwkomers kunnen kansen grijpen om zelf te werken aan gelijkheid. Laten we het niet bij woorden laten, actie is nodig. Boter bij de vis, juist nu.”