Studenten Aventus in gesprek met ex-gevangene Guantánamo Bay

16 juni 2023 12:00

Mohamedou Ould Slahi Houbeini zat 14 jaar zonder aanklacht vast in de beruchte gevangenis Guantánamo Bay. 14 juni ging hij in gesprek met studenten van de opleiding Fashion en Vormgeving van Aventus.

Houbeini schreef een boek over zijn gevangenschap: een bestseller die later verfilmd werd met onder andere actrice Jodie Foster. Hoebeini vergaf zijn folteraars publiekelijk. ‘Ik heb een plek in mijn hoofd vrijgemaakt, en zo mijn haat weggegooid.’ 

Onder leiding van Noortje Smeltink van De Balie en na een prachtige dansvoorstelling van het dansgezelschap Club Guy & Roni gingen de studenten met hem in gesprek. Stellingen zoals; verdient iedereen het om vrij te zijn? ook als je iets heel slechts gedaan hebt? of verdien je dan nog steeds een deel van je vrijheid? werden besproken. De studenten hadden vooraf vragen voorbereid en luisterde met volle aandacht naar zijn verhaal.

Vergeving

Mohamedou vertelde hoe hij vrijheid ziet en hoe hij vrijheid ervaart. Ook blikt hij terug op zijn tijd in de gevangenis en heeft hij het over vergeving. Hij weet dat het zwaar is om iemand te vergeven maar het alternatief is wraak en haat en dat is hard en zwaar. Daarom kiest hij ervoor om aardig te zijn, elke dag. Hij vertelde het aan de studenten met mooie voorbeelden dat past in hun belevingswereld (zoals een break-up) en dat je vergeving juist voor jezelf doet en niet voor een ander.

De boodschap van Mohamedou voor de studenten is; wees aardig voor iedereen, niet alleen voor de mensen die dicht bij je staan juist ook voor een vreemdeling. Dan wil hij de studenten ook nog wat meegeven. Ze kregen allemaal een boekje en een pen en hij vraagt aan de studenten om elke dag 5 dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor zijn. Hij deed dit ook in de gevangenis en hierdoor waardeerde hij de kleinste dingen. Dit hielp hem echt door de zwaarste periodes heen. 

Als afsluiting vertelden studenten en docenten ook waar ze dankbaar voor waren. Het was een geslaagde en emotionele bijeenkomst. Hartelijk dank aan de Balie en de docenten die dit hebben georganiseerd.

Lees meer over Mohamedou: https://lnkd.in/ehXFavWx