Akkoord onderwijsbegroting: gemiste kansen, maar ook lichtpuntjes voor mbo

12 december 2024 12:00

Het akkoord over de nieuwe onderwijsbegroting biedt weinig reden tot optimisme voor het mbo. Ondanks een aantal positieve punten, worden cruciale regelingen als het Stagefonds Zorg en het Regionaal Investeringsfonds mbo definitief geschrapt. Pijnlijke keuzes, omdat juist deze regelingen essentieel zijn voor waarborging van de kwaliteit en toegankelijkheid van het mbo en daarmee voor sectoren die kampen met structurele tekorten, zoals de zorg.

Wegvallen Stagefonds Zorg

Het Stagefonds Zorg ondersteunt mbo-instellingen bij de begeleiding van studenten in de zorgsector. In een tijd waarin de druk op de zorg enorm is en de behoefte aan goed opgeleide professionals blijft groeien, is het wegvallen van dit belangrijke instrument een grote klap. “Het raakt niet alleen de studenten die praktijkervaring nodig hebben, maar ook de zorgsector zelf”, reageert MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin. “Want juist deze branche is afhankelijk van een constante instroom van nieuw talent. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.”

Schrappen RIF

Andere zorgwekkende ontwikkeling betreft het schrappen van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF), stelt Adnan Tekin: “Het RIF maakt innovatieve samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven mogelijk en is cruciaal om mbo-opleidingen actueel en toekomstbestendig te houden, zeker met oog voor de behoeften van de arbeidsmarkt. Door deze regeling op nul te zetten, wordt de aansluiting tussen onderwijs en praktijk ondermijnd.”

Positieve ontwikkelingen

Desondanks bevat de nieuwe onderwijsbegroting ook een aantal lichtpuntjes. Zo blijft de doorstroomregeling deels intact. Deze biedt mbo-studenten ondersteuning bij hun overstap naar het hbo, maar ook havoleerlingen die naar het mbo willen overstappen profiteren hiervan. Dit bevordert de doorstroommogelijkheden, maar draagt ook bij aan een soepelere samenwerking tussen de verschillende onderwijsniveaus. Verder wordt de voorgenomen bezuiniging op de maatschappelijke diensttijd gedeeltelijk teruggedraaid. Een goede zaak, volgens Adnan Tekin: “Hierdoor behouden jongeren de mogelijkheid om zich via maatschappelijke projecten verder te ontwikkelen en een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving. Dit is niet alleen goed voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar versterkt ook het sociale weefsel van Nederland.”

Oproep tot actie

De MBO Raad blijft zich onverminderd inzetten om het belang van goed beroepsonderwijs en adequate financiering onder de aandacht te brengen. Het mbo speelt een cruciale rol in het opleiden van de vakmensen van de toekomst. Investeringen in het mbo zijn daarom investeringen in de samenleving en de economie als geheel.