
Kruimelpad
Dalende instroom verpleegkunde en verzorgenden opleidingen: ‘Bezuiniging op Stagefonds zorg moet van tafel’
19 februari 2025 12:00De instroom in de mbo-opleidingen voor verpleegkunde en verzorgenden blijft dalen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de MBO Raad. Waar in 2019 nog 7.850 studenten zijn gestart met de opleiding tot verzorgende, waren dat er in 2024 nog maar 4.110. Ook bij de mbo-opleiding tot verpleegkundige is sprake van een afname: van 8.430 studenten in 2019 naar 7.260 in 2024.
Een zeer zorgwekkende trend, steekt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, van wal. “We zien dat de tekorten in de zorg oplopen, terwijl de instroom in de opleidingen terugloopt. Dit vraagt om actie. Werkgevers, scholen en de overheid moeten samen zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden, aantrekkelijke loopbaanperspectieven en voldoende stageplekken.”
Stageplaatsen onder druk
Volgens Tekin staan stageplekken in de zorg enorm onder druk, wat de instroom en doorstroom van studenten bemoeilijkt. “Studenten kunnen pas echt ervaring opdoen als er voldoende stageplaatsen zijn. Daarom is het een slecht idee van dit kabinet om te willen stoppen met het Stagefonds zorg. Deze bezuiniging moet van tafel. Goede stagebegeleiding en voldoende plekken zijn cruciaal om studenten gemotiveerd te houden en succesvol hun opleiding te laten afronden. Zonder stageplek geen mbo-diploma. De nieuwe cijfers laten zien dat het nu niet de goede kant op gaat”.
Zij-instroom en studiekeuzevrijheid
Ook ziet de MBO Raad kansen om de zij-instroom soepeler te laten verlopen. “Mensen die zich willen laten omscholen naar een baan in de zorg, moeten daar niet op onnodige drempels stuiten,” zegt Tekin. Daarnaast pleit hij voor een later studiekeuzemoment, zodat studenten zich breder kunnen oriënteren. “Veel jongeren weten nog niet precies wat ze willen. Een bredere oriëntatieperiode kan helpen om meer studenten voor een zorgopleiding te enthousiasmeren. Het beperken van de studiekeuzevrijheid, waar sommige partijen voor pleiten, is voor ons echt onacceptabel. Met dwang en drang kom je niet tot slimme en blijvende keuzes op de arbeidsmarkt”.