Open dagen in volle gang: mbo-scholen laten zich van hun mooiste kant zien

27 maart 2024 12:00

De rode loper ligt uit voor jong én oud talent. Werkgevers vechten om opgeleid personeel. Ondertussen dreigt Nederland vast te lopen zonder nieuwe aanwas van mbo-studenten. Scholen halen tijdens open dagen dan ook alles uit de kast om studenten te trekken.

"Kies je eigen weg en bestemming", schreef minister Robbert Dijkgraaf afgelopen najaar in een brief aan 200.000 vmbo-, havo- en vwo-leerlingen. "Want er zijn zo veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar die alleen jij kunt doen. Ons land heeft jouw talenten hard nodig."

Om dat jonge talent naar binnen te trekken hield het Koning Willem 1 College afgelopen januari één van haar vier grote open dagen. Voor veel jongeren een spannende en verwachtingsvolle kennismaking met het beroepsonderwijs. Voor opleidingen en werkgevers hét moment om toekomstige talenten te overtuigen.

Voor de ingang geeft Jos van Kessel, bestuurder van het Koning Willem 1 College, iedereen een warm welkom vanaf de rode loper. Bij binnenkomst heeft de school veel weg van een festival met muziek, lekker eten en barista’s die speciale koffie aanbieden.

Oriëntatiepleinen

Foto van twee studenten en een docent tijdens de open dag van het Koning Willem één College in een praktijklokaal.

De open dagen zijn een belangrijk contactmoment met jongeren en hun ouders, vertelt Van Kessel. “Ouders en studenten komen sfeer proeven tijdens een open dag, dus het mag ook een feestje zijn. Op onze ‘orientatiepleinen’ proberen we zoveel mogelijk goede voorlichting te geven. Met deze pleinen willen we voorkomen dat mensen door het hele gebouw op zoek moeten naar die ene opleiding.”

Op de oriëntatiepleinen zie je de symbiose van mbo en regionale arbeidsmarkt in volle omvang. Op een groot binnenplein van de school presenteren bouw- en infrabedrijven opleidingen aan scholieren. Met grote machines, demonstraties, videoschermen en zelfs robots worden jongeren en ouders verleid om een blik op het onderwijsaanbod te werpen. Grote werkgevers als Defensie en de NS maken indruk bij jong en oud door hun bekende uniformen. 

'Volg je verstand'

Foto van twee enthousiaste jongens in een zaal met slingers

MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin is op uitnodiging van het Koning Willem 1 College aanwezig op de open dag. Hij roept jongeren op die nu voor een beroepskeuze staan zich goed te oriënteren op de opleidingen in het mbo. “Volg je hart, maar ook je verstand. Het bedrijfsleven staat te springen om gediplomeerde vakmensen."

Er zijn grote maatschappelijke uitdagingen, vervolgt Tekin: “De energietransitie, de woningbouwopgave, grote personeelstekorten in de zorg, techniek en het onderwijs. Zonder voldoende gekwalificeerde mbo-studenten gaat het gewoon niet lukken.” 

Een mbo-diploma is wat Tekin betreft een gouden toegangsbewijs voor de arbeidsmarkt. “En op een roc leert een student niet alleen een vak, maar ook hoe het stevig staat in de steeds meer ingewikkelde maatschappij. Een mbo-diploma is een hele stevige basis voor een levenslange carrière.”

Andere wervingsinstrumenten

Foto van groepje mensen op de open dag van het Koning Willem 1 college.

Ondanks alle sfeer en energie vraagt Van Kessel zich ook af of de open dagen nog steeds het juiste instrument zijn voor werving. “Wie neemt het besluit voor een studie en wanneer? Er is tegenwoordig zoveel communicatie zoals TikTok, sociale media, flyers en websites.” 

Het Koning Willem 1 College professionaliseert ook steeds meer in deze 1-op-1 werving op sociale platforms en websites en verzamelt data voor de eigen campagnes. Het spel rondom de open dag en een aanmelding is daarmee groter geworden. “We houden nog steeds de open dagen, maar bekijken ook kritisch of het de inspanningen rechtvaardigt.”

Van Kessel ziet hoe in het verlengde van de open dag nieuwe wervingsevenementen ontstaan. Tijdens Skills the Finals in de Brabanthallen hield het Koning Willem I College samen met andere scholen in de regio een zogenaamd wereldcafé. “Hier gingen we met bezoekers in gesprek hoe we met onze 17 deelnemers werken aan de SDG’s, de duurzaamheidsdoelen. Iedereen kon tijdens Skills the Finals ervaren hoe fantastisch het is om in het mbo te studeren en dat je met een mbo-diploma echt aan de toekomst van Nederland werkt.”