De herziening van de kwalificatiedossiers heeft geleid tot drie keuzedelen met betrekking tot ondernemerschap. In samenspraak met lokale ondernemers en het regionale bedrijfsleven hebben veel scholen een programma opgezet met ondernemingsopdrachten, toetsen en examens. De studenten zijn met het keuzedeel ondernemerschap in staat zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt of voor zichzelf een bedrijf te starten en te runnen.
Keuzedelen
Met de komst van de herziene kwalificatiedossiers verdwijnt geleidelijk de Certificeerbare Eenheid (CE) Ondernemerschap. In plaats daarvan komt het keuzedeel Ondernemerschap mbo, maar dit leidt hooguit tot beperkte inhoudelijke wijzigingen in het onderwijs. Scholen kunnen de programma's blijven voortzetten. De geldigheid van het CE Ondernemerschap loopt gelijk op met de kwalificatie Ondernemer detailhandel van het cohort 2015-2016.
Studenten kunnen in hun vrije ruimte ook kiezen voor de keuzedelen Ondernemend gedrag en Oriëntatie op ondernemerschap.
Andere vormen
Naast de keuzedelen krijgt ondernemerschap in het mbo ook op andere manieren vorm:
1. Als volwaardige opleiding
Dit is een drie of vier jaar met een eigen kwalificatiestructuur. Denk aan de opleiding Ondernemer detailhandel of Ondernemend artiest.
2. Als kopopleiding
Dit gaat een eenjarige mbo 4-opleiding worden voor studenten met een afgeronde mbo 3 opleiding. Deze kopopleiding wordt op dit moment ontwikkeld.
Belang ondernemerschap
In navolging van het advies van de Onderwijsraad, erkent de MBO Raad het belang voor mbo-scholen om ondernemerschap ruimte te kunnen geven. In een dynamische arbeidsmarkt staat de vastigheid voor werknemers onder druk. Daarom is het voor studenten noodzakelijk een ondernemende houding aan te leren. Scholen moeten in samenspraak met het regionale bedrijfsleven bepalen hoe zij dit precies vorm geven.