Adnan Tekin: 'Maak het wettelijk verboden om te discrimineren op basis van opleidingsniveau'

14-11-2022

Maak het wettelijk verboden om te discrimineren op basis van opleidingsniveau. Daarvoor pleit MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin naar aanleiding van onderzoek van Radar. Het televisieprogramma brengt met mystery-onderzoek aan het licht dat mbo-studenten in sommige gevallen nog altijd worden geweerd bij cafés waar hbo- en wo-studenten wel welkom zijn. “Het kan niet zo zijn dat mbo-studenten ondanks alle aandacht voor discriminatie nog steeds worden uitgesloten,” aldus Tekin.

Uit het journalistieke onderzoek van Radar, wat deels undercover gebeurde, blijkt dat mbo-studenten bij een derde van de kroegen worden geweigerd. Een pijnlijke conclusie, vindt Tekin. “Afgelopen zomer werd door verschillende incidenten al duidelijk dat dit een serieus probleem is. De werkgevers uit de horecabranche beloofden beterschap, maar we hebben blijkbaar nog een hoop werk te doen om te zorgen dat echt doordringt dat dit niet kan. Discrimineren is verwerpelijk, het mag niet, óók niet om opleidingsniveau, al staat dat nog niet in de wet.”

Volgens Tekin is het belangrijk dat mbo-studenten die te maken krijgen met vormen van discriminatie in hun studentenleven, dat melden bij hun school of bij een meldpunt van de gemeente. “Jongeren die dit meemaken moeten opstaan en zich uitspreken. Alleen op die manier kunnen we met elkaar als samenleving stappen maken voor een echt inclusief studentenleven.”