Hulpmiddelen voor examinering keuzedelen

10-10-2016

Hoe moet de examinering van keuzedelen vorm krijgen? Voor het antwoord op deze vraag komt de bedrijfstakgroep Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid (ZDV) de scholen tegemoet met de ontwikkeling van examens voor de keuzedelen moderne vreemde talen (mvt).

Afbeelding van studenten van het Friesland College (Maartje Roos)
Afbeelding van studenten van het Friesland College (Maartje Roos)

Naast de herziene kwalificatiestructuur krijgen scholen dit studiejaar ook te maken met de invoering van de keuzedelen. Met een keuzedeel kan de student zijn vakmanschap verbreden of verdiepen. Het keuzedeel is een verplicht onderdeel binnen de mbo-opleiding.

De bedrijfstakgroep ZDV heeft in augustus een examenproject afgerond met als doel voor scholen een overdraagbare werkwijze op te zetten voor de ontwikkeling van examens voor keuzedelen moderne vreemde talen (mvt). Het projectresultaat bestaat uit formats en voorbeeldexamens voor alle keuzedelen mvt. Daarnaast zijn er gevalideerde examens voor de keuzedelen Duits in de beroepscontext A2 en Duits in de beroepscontext B1. De bedrijfstakgroep heeft hiervoor samengewerkt met Stichting Praktijkleren.

Zowel de formats als de voorbeeldexamens zijn voor iedereen beschikbaar op de website van het Servicepunt Invoering herziening kwalificatiestructuur. Scholen en examenleveranciers kunnen hier nu zelf mee aan de slag. De gevalideerde examens voor de twee keuzedelen verschijnen op de website van Stichting Praktijkleren en zijn alleen toegankelijk voor de daarbij aangesloten leden.

De bedrijfstakgroep ZDV levert met het examenproduct een bijdrage aan de afspraken Examenagenda mbo 2015-2020. De MBO Raad zet zich zo in voor betere examinering zodat studenten en hun latere werkgevers kunnen vertrouwen op de waarde van mbo-diploma’s.

Afbeelding van Yvon van de Steenhoven

Yvon van der Steenhoven