Landelijk Ambassadeur mbo Clemens wil aandacht voor jongeren die het niet makkelijk hebben

12-07-2022

Je kunt worden wat je wilt, als je het maar wil. Dat is de missie die Clemens van den Broek, Landelijk Ambassadeur mbo, aan iedere jongere wil meegeven. Zoals aan de leerlingen van Curio praktijkonderwijs Breda die hij liet stralen tijdens hun diploma-uitreiking. “Hang dit papiertje boven je bed en knoop in je oren: jij gaat slagen in deze maatschappij.”

Donderdagmiddag in Breda. Op de praktijkschool krijgen de leerlingen in hun laatste jaar een diploma. Dat is voor het eerst officieel. De school maakt er een groot feest van. Trotse ouders kijken toe. Docenten en de directeur geven de jongeren bloemen en mooie woorden mee. Veel van de jongeren starten na de zomer een Entree- of mbo-2-opleiding.

De kersverse Landelijk Ambassadeur mbo Clemens van den Broek is ook aanwezig. Nadat alle leerlingen onder luid applaus en harde beats hun diploma hebben ontvangen, neemt hij de microfoon en beklimt het podium. “Weet dat jij er toe doet in de maatschappij”, sluit hij zijn motiverende speech af. Zelf bijna 19 jaar, weet hij een snaar te raken bij alle aanwezigen. De praktijkschoolleerlingen, te bescheiden om iets te zeggen, zien in Clemens een voorbeeld van iemand die een lange weg heeft afgelegd op school na een jeugd met tegenslag. Na afloop komen twee docenten naar hem toe: “Het kippenvel staat nog op onze armen, wat heb jij mooi gesproken.”

Ongeloof

Clemens kan nog altijd niet geloven dat hij die avond in mei tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala in Apeldoorn verkozen werd tot Landelijk Ambassadeur mbo na een pitch voor een volle theaterzaal. “Ik ben ooit begonnen op Entree en had niet het gevoel dat ik ook de Landelijk Ambassadeur mbo kon worden. Ik riep sowieso vanaf het begin dat ik nooit zou kunnen winnen. Er zaten zoveel getalenteerde studenten bij!”

Gemak

Als Landelijk Ambassadeur mbo bezoekt hij de minister van Onderwijs en maakt hij zijn opwachting bij gebeurtenissen zoals de diploma-uitreiking in Breda. En soms ook heel officiële bijeenkomsten. “Als er veel mensen in pak lopen en ik kom daar in mijn dagelijkse kleren, dan voel ik mij niet gelijk op mijn gemak. Maar ik weet ook: daar zijn mensen die vooral elkaar tegenkomen, en misschien niet dagelijks een mbo-student spreken. Dit zijn dan ook momenten om iets te bereiken als Landelijk Ambassadeur mbo. Ik zet gewoon mijn beste beentje voor en ga ervoor.”

Missie

Wat is de missie van Clemens als Landelijk Ambassadeur mbo? “Ik wil de jongeren een stem geven die het net als ik niet makkelijk hebben gehad. Als ik om mij heen kijk, dan zie ik een grote groep waar te weinig aandacht voor is. Ik wil ze vertellen: wat ik heb bereikt op school, dat kunnen jullie ook. Daarom bezocht ik laatst een internationale schakelklas. Ik zag zoveel gemotiveerde en leergierige kinderen. Zij hebben heftige verhalen. Ondanks hun tegenslagen gaan ze gewoon door.”

Voor jongeren in de ISK-klas die Clemens bezocht, is is de Entree-opleiding vaak de enig mogelijke volgende stap. “Dat vindt niet iedere leerling leuk om te horen”, zegt Clemens. “Als ik dan vertel dat de ambassadeur van het mbo daar ook is begonnen, dan merk ik dat ze een voorbeeld in mij zien.

Trots

Helemaal opnieuw beginnen in de maatschappij, dat was Clemens gevoel bij Entree. “Ik had geen schooldiploma en schaamde mij kapot. Uiteindelijk ben ik zo dankbaar dat ik daar heb mogen starten. Ik kijk er vol trots op terug. Zelfs de mbo-ambassadeur komt van ver en het is helemaal niet erg om bij het begin  te starten. Als je maar bij je doel komt.” 

Negatieve cirkel

Clemens had vanaf Entree de ‘drive’ om met jongeren te werken, zegt hij. “Gelukkig had ik de juiste mensen om mij heen: een coach die mij hielp met regelen en een opa en oma die in mij geloofden. Nu weet ik: als je in een slechte omgeving zit, moet je uit de cirkel stappen. Kwetsbare jongeren moeten een stap zetten uit de negatieve cirkel om zelf ook te gaan knallen. Daar wil ik ze graag bij helpen.”

Oproep

Om verhalen op te halen die jongeren kunnen inspireren hun dromen waar te maken, heeft Clemens een oproep geplaatst. Hij vraagt iedereen die een inspirerend verhaal heeft dat jongeren laat zien dat ze kunnen worden wat ze willen, als ze het maar willen, met hem te delen, of zijn oproep te delen.  "In het mbo kun je je dromen waarmaken." 

 

Oproep Landelijk Ambassadeur mbo Clemens