Maak secretaressevak óók aantrekkelijk voor jongens

01-11-2017

Het vak van secretaresse moet zowel voor meisjes als jongens aantrekkelijk zijn. Mede dankzij voortschrijdende digitalisering is dit vak sterk in ontwikkeling, maar jongens worden afgeschrikt door de benaming secretaresse. De MBO Raad pleit daarom, met de andere partners binnen SBB, niet alleen voor een actualisatie van de profielen, maar ook voor een genderneutrale benaming.

Momenteel zijn er binnen het Kwalificatiedossier (KD) Secretariële beroepen twee profielen; niveau 3 Secretaresse en niveau 4 Management-assistent / Directiesecretaresse. Dat betekent ook dat studenten die de opleiding hebben behaald een diploma krijgen met deze naam erop. Scholen mogen officieel niet met andere namen werven. Dat betekent tevens dat er nauwelijks jongens in deze opleiding zitten. De MBO Raad wil dus een aangepaste gender neutrale naam voor het KD, profielen en dus ook de naamgeving op het diploma.

Afbeelding van studenten van het Friesland College (Maartje Roos)
Studenten Friesland College

De MBO Raad volgt de ontwikkelingen in diverse vakgebieden en ziet dat het beroep van secretaresse onder invloed van robotisering zeker niet gaat uitsterven. Vanuit de Nederlandse arbeidsmarkt blijft er veel vraag naar niveau 4 Management-assistent / Directiesecretaresse. Vooral het ondersteunen en het meedenken met de manager zijn van groot belang. Tijdens de open dagen van mbo-scholen tonen jongens interesse voor het vak, maar de benaming secretaresse en directiesecretaresse op het diploma schrikt hen af. Hoog tijd om de profielen te actualiseren en genderneutrale termen te introduceren. 

 

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673