ISO-voorzitter Terri van der Velden: ‘Veel studenten die wij vertegenwoordigen hebben onderwijsroute mbo-hbo bewandeld’

13-03-2023

Terri van der Velden is als voorzitter van het ISO deze periode veel op de voorgrond vanwege de herinvoering van de basisbeurs. Als vertegenwoordiger van een ‘pechgeneratie’, is ze de stem van veel studenten op hogescholen en universiteiten en strijdt ze onder meer voor studiefinanciering, flexibele toelatingseisen en een versoepeling van het bindend studieadvies.

Afgelopen januari was Van der Velden op uitnodiging van de MBO Raad op bezoek bij ROC Midden Nederland in Utrecht om als grote belangenbehartiger van studenten ook kennis te maken met het mbo. Tenslotte maken veel mbo-studenten de overstap naar het hbo.

Terri van der Velden is 23 jaar en studeert in Utrecht. Ook het ISO, de belangenbehartiger van studenten in Nederland, houdt kantoor in de Domstad. Een bezoek aan ROC Midden Nederland, één van de roc’s in het midden van het land, is dan ook een thuiswedstrijd. En toch is het lang geleden dat Terri een mbo-school bezocht. “Dat was bij een oriëntatiedag in groep 8 van de basisschool waarbij we met de klas uitleg kregen over onder meer het beroepsonderwijs”, vertelt Terri aan het eind van het werkbezoek. “We kregen een koksles en het leek mij een leuke school en leuk onderwijs. Het merendeel van mijn toenmalige klas is ook naar het vmbo gegaan. Eigenlijk is het raar: ineens neem je op je twaalfde een afslag en zie je elkaar niet meer. Dus ik vind dit werkbezoek voor ISO echt heel tof. Juist omdat veel studenten die wij vertegenwoordigen deze onderwijsroute hebben bewandeld.”

Trots en zelfvertrouwen

Ongeveer veertig procent van de studenten met een mbo-4 diploma, stroomt vroeg of laat door naar het hbo. Toch merkt Terri dat er onder studenten een taboe op heerst. “Studenten  vertellen niet snel dat ze een doorstromer zijn. Ik zie wel regelmatig ‘Linkedin-stapelaars’: mensen die op sociale media posten dat niemand in ze geloofde toen ze een vmbo-advies kregen, en nu een studie afronden. Ik vind dat mooi. Er klinkt trots en zelfvertrouwen uit. En een onderwijsroute vmbo-mbo is even goed een bewuste keuze en een succesverhaal. Als je verder wilt studeren dan kan dat. Het ISO wil dat hier zo min mogelijk drempels voor zijn zodat iedereen zijn eigen onderwijsroute kan uitstippelen. Ongeacht tijd of geld.”

Interactief onderwijs

In een praktijklokaal van ROC Midden-Nederland luistert Terri aandachtig hoe een groep zorg-bbl’ers een casus met een instructeur behandelen. Deze studenten werken vier dagen in de ouderenzorg en zijn vandaag op school om hun kennis als zorgprofessional te vergroten. Allemaal hebben ze al ervaring met cliënten die acute zorg nodig hebben. Het meten van hartslag en bloeddruk is dan ook niets nieuws. Met aanwijzingen van de instructeur komen de studenten samen snel tot de juiste acties.

“Ik merk dat de interactie tussen studenten en docenten hier heel erg natuurlijk en normaal is”, vertelt Terri achteraf. “Op de universiteiten is er discussie hoe het onderwijs interactiever en kleinschaliger kan. Nou, neem eens een kijkje in het beroepsonderwijs voordat je het wiel opnieuw uitvindt!”

Het is precies dat contact met andere studenten dat Terri gemist heeft terwijl ze een universitaire studie afrondde achter een computerscherm. “Het is de reden dat ik bij het ISO ben gegaan. Ik wil samenwerken met andere studentenorganisaties zoals JOB MBO en het studentenleven ervaren.”

Lees de reactie van het ISO op het herinvoeren van de basisbeurs voor studenten in het hogere onderwijs vanaf september 2023.

Angst voor studieschuld weerhoudt mbo 4-studenten door te stromen naar hbo

De Inspectie van het Onderwijs deed onderzoek naar de toegankelijkheid van het hbo voor mbo 4-studenten. Angst om te falen in combinatie met angst om veel te lenen wordt gezien als een belangrijke reden voor studenten om niet door te stromen volgens het onderzoek uit 2021.

Doorstroomcijfers mbo-hbo

Het aantal mbo 4-studenten dat doorstroomt naar het hbo kende een onverwachte piek in 2020: 27500. Dit was het coronajaar waarin veel studenten besloten door te leren en geen tussenjaar te houden of de toen onzekere arbeidsmarkt op te gaan. Ook het hbo en de universiteiten kenden dat jaar veel meer aanmeldingen. In 2021 is dat aantal al gedaald naar het niveau van 2017: 25874. De doorstroomcijfers van het jaar 2022 worden in april bekendgemaakt door DUO.