Koningin Máxima: ‘Mbo’ers zijn cruciaal’

03-09-2021

“Wat hier gebeurt op de mbo-scholen, is van het grootste belang voor heel Nederland. Wie heeft ons door de coronacrisis heen geholpen, de coronapatiënten met zorg omringd, ervoor gezorgd dat de transport doordraaide?  Mbo’ers zijn cruciaal geweest.” Met deze lovende woorden heeft Hare Majesteit Koningin Máxima vrijdag 3 september het mbo-jaar officieel geopend. In een toespraak gericht aan studenten en docenten sprak de koningin over de rol van mbo’ers tijdens de coronacrisis.

Máxima complimenteerde de studenten en docenten hoe ze tijdens de lockdown hebben doorgewerkt. “Lesgeven en studeren vanaf een scherm is niet makkelijk”, sprak ze. “Nu breken betere tijden aan.” 

De vorstin benoemde in haar toespraak ook de samenwerking van het mbo en het bedrijfsleven en benadrukte het belang van het aanbieden van voldoende stages. "Werkgevers, besef dat het mbo met een half miljoen studenten, uw belangrijkste bondgenoot is op een krappe arbeidsmarkt! Dat betekent volop stagemogelijkheden aanbieden voor iedereen zonder onderscheid te maken."

De Nationale Opening is belangrijk omdat weinig Nederlanders weten dat mbo’ers onze samenleving bij elkaar houden zei voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin. “Het is van belang dat meer Nederlanders weten waar het mbo voor staat en wat voor waarde het heeft in ons dagelijks leven.” 

Vierde Nationale Opening

De Nationale Opening werd dit jaar voor de vierde keer gehouden bij Yuverta in Houten. In een programma van ruim een uur stonden alle mbo-scholen van Nederland stil bij de opening van het nieuwe schooljaar in het mega belangrijke onderwijs. De speech van de koningin en het volledige programma waren via live stream te volgen en zijn terug te zien op youtube.com/ditismbo

Bekijk de gehele speech van de koningin.

 

Nationale Opening mbo-jaar 2021- 2022