Lancering website Gelijke Kansen, Diversiteit en Inclusie: iedereen telt mee

16-09-2021

Op 16 september lanceert het Kennispunt MBO Gelijke Kansen, Diversiteit en Inclusie van de MBO Raad zijn website. “Iedere burger in Nederland moet de kans hebben om mee te doen. Dat vraagt om kijken naar talenten en niet naar achtergrond, sekse, afkomst, seksuele voorkeur en beperkingen. Dat creëert kansengelijkheid. Het mbo levert daar, samen met het bedrijfsleven, graag een bijdrage aan,” zegt Adnan Tekin, voorzitter.

Het kennispunt gaat mbo-scholen met kennis en informatie helpen om bij te dragen aan de kansengelijkheid van mbo-studenten. “Iedereen mag meedoen in onze maatschappij en dus ook op school. Dat willen we met het Kennispunt MBO Gelijk Kansen en Diversiteit uitstralen en daar ligt een stuk bewustwording voor alle lagen in een school: van studenten tot college van bestuur. Ruimte geven aan verschillen en werken aan een inclusief schoolklimaat om gelijke kansen mogelijk te maken, is cruciaal bij het werken aan diversiteit en inclusie.”

Gezien door de arbeidsmarkt

Als Adnan Tekin aan gelijke kansen denkt, dan denkt hij ook aan zijn eigen kinderen. “Ik merk dat het hebben van een niet-Nederlandse achternaam niet altijd in hun voordeel werkt. Daar maak ik me soms zorgen om. In mijn eigen carrière ben ik gezien door mensen die mij een kans gaven. Ik hoop dat mijn kinderen ook gezien worden als ze de arbeidsmarkt opgaan.”

Daarom is ook het bedrijfsleven een belangrijke partner op dit thema. “Het mbo is een huwelijk aangegaan met het bedrijfsleven en dat maakt het werken aan gelijke kansen, diversiteit en inclusie tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wil je als ondernemer kunnen groeien, dan zul je moeten investeren in talent gezien de krapte op de arbeidsmarkt. De stagiaires van vandaag zijn immers de werknemers van morgen.