MBO Raad: ‘Laat docenten en instructeurs hun werk doen’

27-03-2019

De MBO Raad roept op de heksenjacht op onderwijsgevenden te stoppen. Steeds vaker duiken op internet filmpjes op, gemaakt door studenten die het niet eens zijn met de wijze waarop ze les krijgen. Ton Heerts: “Alle bestuurders in het mbo steunen hun onderwijsgevenden, en zeker in het burgerschapsonderwijs. Zij moeten zich 100% en in alle veiligheid kunnen focussen op hun werk en dat is lesgeven. Zodat elke student de school kan verlaten met een goed mbo-diploma. Geen enkele onderwijsgevende moet bang hoeven zijn aan een publieke schandpaal te worden genageld op internet. Dit moet stoppen.”

Afbeelding van fotolens - Flickr.com, CC-licentie, Jeremy Brooks
Fotolens - Flickr.com, CC-licentie, Jeremy Brooks

Heerts reageert op een artikel in de Telegraaf over ‘indoctrinatie’. De krant beschrijft onder meer dat studenten oproepen om docenten die in hun ogen onderwijs geven dat niet passend is, te filmen en te melden. Inmiddels zijn diverse filmpjes van onderwijsgevenden uit het gehele onderwijs online te vinden. De krant heeft reacties verzameld van de politiek op deze actie. Heerts is blij met het publieke standpunt dat VVD-kamerlid Heerema afgaf. Heerts: “Hij veroordeelt dat onderwijsgevenden worden gefilmd tijdens hun werk en dat is terecht. Zoals Heerema stelt: zo gaan we niet met onderwijsgevenden om.”

Ook de reactie van Van Engelshoven is een steun in de rug: “Ze geeft aan het volstrekt onacceptabel te vinden dat onderwijsgevenden in de klas worden gefilmd. En zo is het.” De minister geeft ook aan dat zij het aan de scholen vindt regels op te stellen voor het gebruik van mobiele telefoons in de lessen en er sancties aan te verbinden.

Heerts: “Het is een normale omgangsregel dat je dit soort dingen niet doet. En het is jammer dat sommige scholen zich gedwongen zullen voelen om maatregelen te nemen om dit soort gedrag te voorkomen. Maar als het moet, dan moet het. En niet alleen om onderwijsgevenden, maar ook om andere studenten te beschermen.”

Wat de voorzitter van de MBO Raad kan er ook geen enkel misverstand bestaan: “Alle bestuurders in het mbo staan achter hun docenten en instructeurs en vinden dit soort acties verwerpelijk. We doen er met z’n allen aan in het mbo alles aan om alle studenten kritische denkvaardigheden mee te geven. Onze kernopdracht is goed onderwijs geven: laat onze docenten en instructeurs gewoon hun werk doen en studenten studeren!”

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673