OESO pleit voor nationaal pact leven lang ontwikkelen

20-04-2017

Een nationaal pact is een ideale manier om werkenden te stimuleren hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen en beter te benutten. Dit pact tussen overheid, gemeenten, onderwijs en bedrijfsleven vormt de basis voor de strategie van Nederland op een leven lang ontwikkelen. Dat stelt MBO Raad-voorzitter Ton Heerts bij de presentatie van de OESO-rapportage over de kennis en vaardigheden van de Nederlandse bevolking. Heerts: "De leercultuur begint in het basisonderwijs. Maar, werkgevers én werknemers moeten samen investeren in hun doorontwikkeling. Het gaat daarbij ook om de verantwoordelijkheid van de gemeente.”

Afbeelding van presentatie OESO-rapport met links MBO Raad-voorzitter Ton Heerts
Presentatie OESO-rapport met links MBO Raad-voorzitter Ton Heerts.

Volgens OESO missen 1,7 miljoen Nederlanders de kennis en vaardigen om mee te kunnen bewegen met de economische veranderingen. De snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen om meer dan een uitstekende opleiding. Informeel leren en een goede leercultuur op de werkvloer zijn nodig. Via een nationaal pact kan Nederland werkenden helpen duurzaam inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Diplomagericht traject

Ton Heerts: "Ik zie in dit rapport een bevestiging van wat we eerder al hebben waargenomen. Ten eerste moeten we starten in het basisonderwijs met het leggen van een goede basis voor lezen en schrijven. Ten tweede is het van belang om voor jongeren een diplomagericht traject te houden. En het is belangrijk te kijken hoe het mbo flexibeler kan inspringen op een leven lang ontwikkelen. Bijvoorbeeld door de scholen het hele jaar open te laten zijn. Samen met het bedrijfsleven kunnen we dit oppakken.”

Volgens de minister van OCW sluiten de aanbevelingen van de OESO goed aan op de conclusies uit de onlangs verschenen rapporten van de commissie Vraagfinanciering en de SER. “We moeten veel meer kijken naar de groepen die het nodig hebben. Niet alleen anderstaligen, maar ook naar werkenden die komen van de lagere mbo-niveaus.”

Tijdens de presentatie van het rapport prees NS-directeur Roger van Boxtel de samenwerking tussen het mbo en de NS. “Doordat mensen – ook volwassenen – leren in het bedrijf.” Hij noemde als voorbeeld een 63-jarige man die onlangs slaagde voor zijn mbo-opleiding.

Afbeelding van Pia Deveneijns

Pia Deveneijns

Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673