Oplevering examens bedrijfstakgroep SV

30-08-2016

De bedrijfstakgroep Specialistisch Vakmanschap (SV) heeft begin juli de nieuwe examens opgeleverd voor de opleidingen Audicien, Medewerker steriele medische hulpmiddelen en Optiek. Daarnaast heeft de bedrijfstakgroep gekozen voor Examenservices als examenleverancier. Voor de aansturing van de examenleverancier door de scholen is de stichting Ludicium opgericht.

Afbeelding van studenten Friese Poort

Sinds september vorig jaar werkten de bedrijfstakgroep SV en zeven scholen aan nieuwe examens voor drie opleidingen in de sector. In het traject zijn twee typen examens ontwikkeld: meerkeuzetoetsen om de theoriekennis van studenten te testen en proeven van bekwaamheid voor de toetsing van praktijkvaardigheden.

Aan het project werkten ongeveer 35 deskundigen en ontwikkelaars mee, zowel vanuit de scholen als vanuit de branches. Zeven scholen waren betrokken bij dit traject: Da Vinci College, Deltion College, MBO Amersfoort-DHtA, Regio College, ROC Leiden, Summa College en Zadkine. IVA onderwijs heeft het project vanaf september 2015 begeleid.

Een aantal andere opleidingen in de sector Specialistisch Vakmanschap, zoals Orthopedische schoentechniek, Schoenen, zadels en lederwaren, Tandtechniek en Technisch oogheelkundig assistent, zullen waarschijnlijk ook aansluiten bij de examenleverancier Examenservices.

Onderzoekstraject

Eerder dit jaar rondden Bureau Turf en IVA onderwijs voor de bedrijfstakgroep SV een onderzoekstraject af met de titel ‘Onderzoek examensituatie sector Specialistisch Vakmanschap; Naar een duurzame borging en validering’. Als onderdeel van de Examenagenda mbo 2015-2020 zetten mbo-scholen zich in om de kwaliteit van de examinering te verbeteren.

Het onderzoek heeft een evaluatie-instrument opgeleverd waarmee scholen hun eigen examenkwaliteit kunnen bevorderen. Dit instrument is bruikbaar voor het gehele mbo en beschikbaar via de website van IHKS.

Zowel het ontwikkel- als het onderzoekstraject zijn vanuit OCW gefinancierd uit het project Professionalisering examenfunctionarissen en examinering.

Gert Gerding

Gert Gerding

Beleidsadviseur
Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673