SBB Barometer: herstel aantal leerbanen

17-11-2016

Het aantal leerbanen (bbl-plaatsen) voor mbo-studenten is sterk toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwste SBB Barometer. In de sectoren Techniek en gebouwde omgeving, Voedsel, groen en gastvrijheid en Handel nam het aantal plaatsen het sterkst toe. In Zorg, welzijn en sport blijft de stijging achter. Volgens SBB zijn zorginstellingen door bezuinigingen nog terughoudend met het aanbieden van leerbanen.

Afbeelding van SBB Barometer

De afgelopen jaren was er een sterke daling in het aantal mbo-studenten met een leerbaan, vooral op opleidingsniveaus 1 en 2. De daling was het sterkst bij studenten van 27 jaar en ouder. In het studiejaar 2015-2016 hadden 49.000 leerbedrijven één of meer bbl-studenten in dienst. Na moeilijke jaren voor de bbl sinds 2009, lijkt er nu sprake van herstel.

SBB startte op 1 juni de campagne 'Haal de toekomst in huis' en roept daarmee bedrijven op leerbedrijf te worden. Veel bedrijven hebben aan deze oproep gehoor gegeven waardoor er inmiddels 35.000 leerbanen beschikbaar zijn op Stagemarkt.nl.

SBB blijft bedrijven motiveren leerbanen aan te bieden. Per 1 november zijn er nog ruim 7.000 mbo-studenten zonder een geregistreerde leerbaan. De adviseurs praktijkleren van SBB ondersteunen scholen bij het matchen van vraag en aanbod.