Succesvolle training met hybride- en elektrische voertuigen voor mbo-docenten mobiliteit

06-07-2017

Sinds 2010 gaat jaarlijks een groep docenten Motorvoertuigentechniek naar het Auto Career Development Centre (ACDC) in Worcester (Verenigde Staten). Ook dit jaar volgden docenten gedurende een week een intensieve training voor het werken met hybride- en elektrische voertuigen. De bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem (MTLM) van de MBO Raad organiseert in juni 2018 deze reis om met een nieuwe groep  docenten de training te volgen.

Afbeelding van student die een auto repareert

Het ACDC stelt docenten en monteurs autotechniek in de mogelijkheid om hybride- en elektrische voertuigen nauwkeurig te onderzoeken en hun kennisniveau te verhogen. Werken met hoge voltages, kenmerkend voor dit type auto’s, is een nieuwe uitdaging voor docenten mobiliteit. Via een training kunnen docenten eventuele schroom met deze hybride- en elektrische voertuigen overwinnen. Het aanbod van dit type voertuigen neemt de laatste jaren sterk toe bij garagebedrijven. Sommige automerken gaan zelfs helemaal over op de productie van elektrische motoren. Daarom maakt de bedrijfstakgroep MTLM zich sterk om de kennisbasis hierover bij de school, de docent en uiteindelijk natuurlijk bij de student te leggen. Deze unieke training wordt in Nederland in deze vorm nog niet aangeboden.

Tijdens de intensieve training worden theorie en praktijk afgewisseld en raken docenten vertrouwd met de diverse componenten van hybride- en elektrische auto’s. Dat kan gaan om een accupakket dat 280 volt levert tot ingewikkelde onderdelen zoals inverters, converters, transmissie, aircopomp en koeling.

Docenten worden aangemoedigd en begeleid om onderdelen uit de auto’s te halen en na bestudering weer te monteren zodat het voertuig weer naar behoren functioneert. Het oplossen van een storing  in een van de vele computers in het systeem is dan een grote uitdaging. De storing wordt zorgvuldig uitgelezen via de gekoppelde laptop, geanalyseerd en verholpen. Dit is een ingewikkeld proces waarbij een flinke dosis it-kennis bij komt kijken.

Register Leraar

Afgelopen jaar heeft de Bedrijfstakgroep MTLM van de MBO Raad goedkeuring ontvangen van het Register Leraar om deze training als een officieel erkende training te registreren. Aan de training, die daarnaast bestaat uit zelfstudie en een trainingsdag vooraf bij de MBO Raad in Woerden, zijn 48 registeruren toegekend.

Aanmelden voor de training kan via Marjan ter Wee.

Afbeelding Marjan ter Wee

Marjan ter Wee

Secretaresse
marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673