‘Scholingsbudget 45-plussers mooie kortetermijnoplossing’

19-12-2017

De MBO Raad is positief over de plannen van de coalitie om voor werkloze 45-plussers miljoenen vrij te maken voor omscholing. Ton Heerts: “Een mooie stap als onderdeel van een te sluiten nationaal akkoord voor leven lang ontwikkelen. Met zo’n 2100 euro kun je als werkloze als aanvulling op je ervaring certificaten halen en zo meer kans op het nu beschikbare werk creëren.” Maar, zo geeft de MBO Raad de coalitie mee, “waak ervoor dat niet alleen in kortetermijnoplossingen wordt gedacht. Een leven lang kunnen ontwikkelen vraagt echt meer.”

Afbeelding van Techniek beeldbank, Jos Kottmann
Afbeelding van Techniek beeldbank, Jos Kottmann

De regeringspartijen maakten vandaag in opmaat naar het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2018 bekend in totaal 30 miljoen vrij te maken voor omschoolbeurzen. Dit staat in direct verband met de schreeuwende tekorten van diverse sectoren aan vakmensen die nu elke dag de media halen. Het gaat dan om tekorten als gevolg van de explosieve groei van de economie. En daar schuilt wat de MBO Raad betreft meteen een risico. Heerts: “Deze stap biedt kansen voor de arbeidsmarkt van nu, niet voor de lange termijn. Natuurlijk is het fantastisch dat mensen die jarenlang langs de kant hebben gestaan nu worden omgeschoold en daarmee weer perspectief krijgen. Daarmee zijn zij en de werkgevers die nu mensen nodig hebben, geholpen. En de mbo-scholen, landelijk en in de regio, staan te trappelen om daarvoor samen te werken met de bedrijven.”

Met goede afspraken moet het lukken de beroepsbevolking duurzaam, dus een leven lang, in staat te stellen aan het werk te blijven
MBO Raad
Ton Heerts

Regeren is vooruit zien, daarom roept de MBO Raad de Tweede Kamer op om naast deze stap ook een andere belangrijke stap te zetten. “Die naar een nationaal akkoord voor alle werkenden en werkzoekenden. Met goede afspraken tussen het mbo als grootste opleider voor de arbeidsmarkt, het bedrijfsleven en de ministeries van OCW, SZW en EZK moet het lukken de beroepsbevolking duurzaam, dus een leven lang, in staat te stellen aan het werk te blijven. Specifiek voor de mbo-scholen is het bijvoorbeeld belangrijk dat geregeld wordt dat zij werkeloze 45-plussers ook mogen inschrijven op certificaattrajecten.” De minister van OCW kondigde vorige week aan voor de zomer van 2018 met een nationaal skillsakkoord te komen. Heerts: “Ik ga ervan uit dat de ministeries van SZW en EZK daarbij zullen aansluiten.”

Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673