In de media: mbo kan profiteren van steun en netwerk gemeenten

28-02-2018

Het bestuursakkoord tussen de MBO Raad en het ministerie van OCW namens het kabinet biedt gemeenten een goede basis om met mbo-scholen afspraken te maken over de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Dit schrijft MBO Raad-voorzitter Ton Heerts in een opiniestuk in Trouw. Als voorbeeld noemt hij de mbo-agenda waarmee de gemeente Amsterdam de afgelopen jaren fors investeerde in het beroepsonderwijs. Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is het aan raadsleden om met scholen te komen tot mbo-agenda’s waarin wordt afgesproken hoe de ambities uit onder andere het bestuursakkoord kunnen worden waargemaakt. Heerts: “Dat is goed voor álle talentvolle jongeren die via het mbo hun plek in de maatschappij moeten vinden.”

btg VGG Mbo horeca studenten - Fotografie Freddy Schinkel
Afbeelding van horeca-studenten - Fotografie Freddy Schinkel

Demografische krimp, de snelle veranderingen op de werkvloer en de groei van het aantal vacatures op de arbeidsmarkt: het zijn enkele uitdagingen die erom vragen bedrijven zo vroeg mogelijk bij het onderwijs te betrekken. Via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gebeurt dat al. Heerts constateert dat ook gemeenten om een cruciale rol in de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt spelen. Bijvoorbeeld door ‘vroegpluk’ te voorkomen en te stimuleren dat jongeren ten minste een startkwalificatie op het mbo halen.

“Het belang van gemeentelijke betrokkenheid bij het mbo gaat verder dan het leveren van de noodzakelijke financiële voorwaarden. Met contacten binnen zowel het onderwijs als de regionale bedrijvigheid verkeert de lokale overheid in een ideale positie om de juiste poppetjes aan elkaar te verbinden.”

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673