Digitaal beoordelingsinstrument beschikbaar

11-10-2016

Scholen willen graag op een goede en betrouwbare manier examens afnemen en de kwaliteit van de examinering borgen. Het online beoordelingsinstrument Digitaal Beoordelen helpt daarbij. Docenten kunnen in een digitale omgeving de prestaties van hun studenten meten, beoordelen en examineren. Inmiddels werken meer dan dertig roc’s met Digitaal Beoordelen of zijn zij gestart met de voorbereidingen hiervoor. Het instrument is een initiatief van de bedrijfstakgroepen Voedsel, Groen en Gastvrijheid (VGG) en Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem (MTLM).

Digitaal beoordelen

Vanuit elke sector hebben het afgelopen studiejaar een aantal scholen het beoordelingsinstrument getest. Inmiddels is er ook een demoversie beschikbaar voor scholen die zijn aangesloten bij examenleveranciers Examenwerk (voor de kwalificatiedossiers horeca, fd, toerisme en bakkerij), ESTEL (transport & logistiek), STEM (mobiliteit carrosserie) en Examenplatform UV (uiterlijke verzorging).

Digitaal Beoordelen draagt bij aan de professionalisering van de examinering in het mbo en is toepasbaar in op school en in de beroepspraktijk. De resultaten van de studenten zijn in één systeem beschikbaar. De MBO Raad merkt dat Digitaal Beoordelen scholen helpt om de begeleiding van de student tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv) te  structureren en bij scholen hierover een proces op gang heeft gebracht.

Handboek voor de Horeca

Examenstichtingen bieden Digitaal Beoordelen aan als onderdeel van hun dienstenpakket. Scholen die ook voor andere opleidingen gebruik willen maken van het instrument kunnen contact opnemen met de sectorale examenleveranciers.

Het instrument Digitaal Beoordelen is (door)ontwikkeld met subsidie van de MBO Raad, op basis van het handboek voor de Horeca. De bedrijfstakgroepen VGG en MTLM leveren met het examenproject een bijdrage aan de afspraken Examenagenda mbo 2015-2020. De MBO Raad zet zich zo in voor betere examinering zodat studenten en hun latere werkgevers kunnen vertrouwen op de waarde van mbo-diploma’s.

Rico Vervoorn

Rico Vervoorn

Beleidsadviseur
Afbeelding Nies Oostenbrink

Nies Oostenbrink

Beleidsadviseur Strategie & Onderwijs, rekenen