#mboinhetstemburo - 'De mbo'ers laten Nederland draaien'

15-03-2021

De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure heeft onder andere het mbo in zijn portefeuille. Hij ziet mbo-studenten op veel vlakken actief bijdragen aan de samenleving. Zo gaan bij de komende Tweede Kamerverkiezingen zo’n veertig studenten in de Jaarbeurs als tellers aan de slag bij de centrale stemopneming: “Daar ben ik als wethouder echt heel trots op.”

 

Hoe belangrijk is het dat mbo-studenten op hun school leren wat verkiezingen zijn, hoe het werkt en waarom ze zo belangrijk zijn?

“Het is goed dat jongeren, ook op het mbo, meekrijgen hoe ons politieke systeem werkt. Zeker in deze tijden waarin iedereen over alles een mening lijkt te hebben. Ik zie op meer vlakken gebeuren dat mbo-studenten actief bijdragen. Zij helpen in Utrecht bijvoorbeeld mee met vaccineren om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat is ontzettend mooi om te zien.”

Burgerschap is in het mbo-onderwijs lang als niet zo belangrijk gezien. Dat is nu aan het veranderen. Hoe noodzakelijk is dat?

“Op meerdere vlakken kun je zien dat het mbo steeds beter positie krijgt, en dat is dankzij de inzet van velen op allerlei gebied. Je ziet dat bij werkgevers, bij andere onderwijsinstellingen, en zelfs de koning zei: ‘Het zijn de mbo’ers die Nederland laten draaien’. En dat is ook zo. Mbo’ers zijn overal te vinden en daarom is het zo belangrijk dat zij zelf ook beseffen hoe cruciaal hun eigen rol in de samenleving is.”

Wat vindt u in het kader van de komende verkiezingen van de actie #mboinhetstemburo?

“Het is sowieso heel goed voor het democratisch besef bij jongeren, ook in het mbo, dat bekend is hoe verkiezingen werken en waarom ze belangrijk zijn. Ik vind het daarom heel gaaf dat op deze manier mbo-studenten actief betrokken worden bij de verkiezingen.”

Heeft u een voorbeeld van wat mbo-studenten de komende verkiezingen in Utrecht zoal gaan doen op de stembureaus?

“In Utrecht is in samenwerking met MBO Utrecht een digitale gastles verzorgd over de Tweede Kamerverkiezing. Daarbij is ook aandacht besteed aan het werken als vrijwilliger tijdens de verkiezingen. Studenten konden zich na afloop van de les via hun docent opgeven om daarbij te helpen. Dit heeft geleid tot ruim veertig aanmeldingen van mbo-studenten van MBO Utrecht. Zij gaan aan de slag als tellers bij de centrale stemopneming in de Jaarbeurs. Daar ben ik echt heel trots op; dat mbo’ers zich inzetten bij zo’n belangrijk moment en gebeurtenis.”

#mboinhetstemburo 

De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk mbo-studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers te participeren bij de stembureaus. Zo kunnen mbo-scholen de verkiezingen integreren in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. Het doel van burgerschap in het mbo is onder meer studenten ondersteunen in hun ontwikkeling als kritische burger. Veel scholen hebben daarvoor mooie initiatieven gekoppeld aan de verkiezingen. In de aanloop naar 17 maart belichten we hier op onze site wekelijks een van deze initiatieven.